Vårt nya Code segel på plats

Loading Likes...

Vår båt har inte Elvströms originalgenua på ca 140%, förre ägaren bytte till en 110% genua från Boding. (G2). Detta är ett fantastiskt segel på kryss och även öppnare bogar om det blåser mer än 7-8 m/s, men i lättvind räcker det inte riktigt till. Jag (Magnus) är något ökänd för att starta motorn om farten går under 4-5 knop, men nu är det förhoppningsvis slut på det. (Farter under 4-5 knop alltså:-) )

Vi har under hösten och vintern funderat över vad vi ville ha och vi har pratat med andra som har provat olika lösningar. Till slut fastnade vi för den lösning Tobias och Malin valt till sin Mea Diva med en drifter på ett eget förstag framför det ordinarie. För oss har det varit väldigt viktigt med en lösning som är enkel att hantera med en liten besättning, och som inte innebär att vi måste packa upp och ner seglet hela tiden. Tyvärr visade sig denna lösning kosta närmare 100 000:- inklusive ombyggnad av peket, en ny Furlex från Seldén etc.

Till slut landade vi hos Anders och Peter på Lundh Sails som har varit entusiastiska över projektet från början. På deras inrådan blev det ett Code 1 istället för ett Code 0, då 1:an är mer förlåtande på läns. Det ställer också lite lägre krav på spänning i förstaget, så vi klarar oss bra utan utväxling. Då vi inte vill behöva plocka ner och förvara seglet i båten varje gång vi kommer i hamn sydde vi också på ett UV-skydd. Seglet rullas enkelt ut och in med en CX-rulle från Seldén.

Innan Peter kunde ta måtten var det dock några saker som skulle fixas:  först måste vi ha en fästpunkt i peket för rullen. Detta beslag gjordes ca 30 cm långt och linjerar i överkant ungefär med ankaret, så det är inte ivägen. Efter 6 timmar av måttande och iordningställande av detaljerad ritning fick Båtfixaren i V Frölunda uppdraget. Det räckte dock inte med detta; för att få upp rullen i rätt höjd för att manöverlinan inte skulle brytas för hårt behövde vi komma upp ytterligare ca 30 cm. Lösningen blev att tillverka en förlängning av den tapp på rullen som man ansluter snabbschackeln till. Här var det verkligen millimeterprecision som gällde och Båtfixaren hade inte den sortens verktyg som behövdes. Snabb rundringning till några mekaniska verkstäder resulterade i napp hos Göteborgs Mekaniska Verktstad som på 24 timmar kunde leverera en vackert polerad förlängare i rostfritt massivt stål.

Med god hjälp från kollega Jonatan fick vi till fin glans på fästet till rullen

Med god hjälp från kollega Jonatan fick vi till fin glans på fästet till rullen

Peket nedmonterat

Peket nedmonterat

Nya fästet och förlängaren till rullens axeltapp

Nya fästet och förlängaren till rullens axeltapp

 

Nu var det dags att ta exakta mått, och bara 5 dagar senare ringde de från Lundh och meddelade att seglet var färdigt. Vi kunde inte riktigt hålla oss, så trots lite för mycket vind var vi tvungna att prova lite bryggsegling.

Upp med seglet ur railbagen

Upp med seglet ur railbagen

Det drar bra i förtöjningslinorna

Det drar bra i förtöjningslinorna när vinden fyller nästan 90 kvm

På söndagen den 1 maj hoppade vi över demonstrationerna på Götaplatsen och kastade loss för en första provtur i sol och beskedliga 2 m/s. Peter Lundh ställde upp och följde med ut för att visa och ge tips. Liten film från denna tur finns i nästa inlägg.

Slutresultatet är över all förväntan! Seglet har ett mycket brett spektrum från bidevind ner till plattläns, och även i dessa svaga vindar gjorde vi utan ansträngning över 4 knop vid en sann vindvinkel på 80 grader. Det som förvånade mest var dock att det behöll form och bredd även ner på plattläns, utan att behöva spiras ut. Det skall bli mycket spännande att spira ut genuan åt andra hållet för att på så sätt få en yta på ca 130 kvm vid undanvind.

Snart är det långhelg och prognosen säger svaga vindar hela helgen – passar oss numera utmärkt!

1 svara

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Magnus inlägg för att få veta hur vi […]

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar