Hamnar & Ankarvikar

Här skriver vi lite om de olika hamnar och ankarvikar som vi har besökt. Betygen är satta enligt följande system…

⚓ hamnen eller ankarplatsen (dvs skydd för vindar och swell – bottenförhållanden vid ankring – marinapersonal när vi ligger i hamn – toaletter mm i marinan – mm)

Priserna är per natt för vår båtlängd 12,99 x 3,99 m- El & vatten ingår om inget annat sägs. Vi duschar oftast ombord – så därför har vi inte alltid koll på duscharna. Dessutom har vi ett bra internet själva – så vi har inte alltid använt WIFI i hamnarna.

? hur vi upplevde själva platsen (naturupplevelsen om vi ankrar – om vi gillade själva byn eller staden – människorna vi mötte – bunkringsmöjligheter osv)

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

24-25 augusti 2019

Fraskeric, Istrien (Ankring)

Häromkring har vi gott skydd och många möjligheter att ankra. Vi ankrade på 6-7 meters djup och fin sandbotten. Mycket aktivitet runtomkring, med campingplatser, hyrbåtar, kajaker mm. En undervattensgrotta som man kunde simma igenom var väldigt populär. Både restaurang och matbutik på campingplatsen. Var dock aldrig i butiken.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

30 aug-1sept 2019

Uvala Valimizeja, Istrien (Ankring)

Smal ankringsvik. Vi ankrade ganska långt ut då det var många båtar i viken. Lite grundare och mera skyddat längre in. Öppet mot väster. Vi hade ändå inga besvärande dyningar. Bra fäste i lera (trots sjögräs).

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

24-25 augusti 2019

Martinscica, Mali Losinj 

Liten marina vid liten gullig by. Vackert med de många höga kullarna omkring. En restaurang, ett café och en butik – typ. Här betalade vi 20 Kuna per meter + fick betala även el och vatten… per meter (?). Dessutom behövde man betala också för att slänga sina sopor. Det har vi aldrig sett förut.

49 Euro

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

27-28 augusti 2019

Uvala Vognisca, Otok Unije (Ankring)

Marinan

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

26-27 augusti 2019

Uvala Zavodarski, Mali Losinj (Ankring)

Ankrade i den lite större viken intill den förra : -) Här fanns några bojar, som ingen använde. Viken stor nog att kunna ankra på säkert avstånd (150 m) från både bojar och badområden. Ganska öppet ut mot väst.

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐

24-25 augusti 2019

Uvala Artatore, Mali Losinj (Ankring)

Ankrade på hård sandbotten i en vik med endast ett hus på land. Kändes lite som att ankra på någons tomt. Vi kom ganska sen, eftersom vi hade varit inne vid stadskajen i Mali Losinj under dagen. Fick ligga vid kaj i 2 timmar utan att betala något. Köpte 1000 liter vatten för 50 Kuna och kunde handla på Lidl (som var en större butik).

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

24-25 augusti 2019

Uvala Balvanida, Mali Losinj (Ankring)

Marinan

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

22-24 augusti 2019

Ist (Ankring)

Ankrade utanför marinan och tog dingen in för promenad, handla och restaurangbesök. Stort party på fredagen, till långt in på småtimmarna.

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐

21-22 augusti 2019

Molat (Ankring)

Ankrade igen med massor av linor iland eftersom det skulle blåsa och bli oväder. Vi ankrade tydligen i en populär vik för lokala fiskare. Ovädret kom av sig. Vi tog dingen runt udden och in till den sömniga byn för att handla, fylla vatten och slänga sopor. Soporna blev vi av med, men butiken var stängd, vatten – ja minimum 1000 liter för 50 Kuna.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

20-21 augusti 2019

Sredna Sestrica (Ankring)

Ankrade vid en obebydd ö, intill den lilla fina fyrön. Jättefint. Vackert. Men man kunde inte gå iland för att det var så tät växtlighet. Kristallklart vatten.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

18-20 augusti 2019

Zadar (Ankring)

Fint att man kan ankra helt intill en stad med så fint vatten. Här verkade man kunna bada överallt. Den gamla staden var fin, mycket turister såklart. Besökte den berömda vågorgeln, såklart!

⚓ ⭐

? ⭐

17-18 augusti 2019

Pasman (Ankring)

Ankrade på ganska djupt vatten påsydsidan av Pasman som är en ganska stor ö. Även här getingar. Vattnet lite grumligt, men varmt. Det var inget att skriva hem om faktiskt, det finns säkert bättre ställen.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

16-17 augusti 2019

Zminjak, nära Murter (Boj)

Här lade vi oss vid en boj som hörde till restaurangen Zminjak. Bojen kostar ingenting om man äter på restaurangen. Ägaren kom ut till oss och då lät det som att det bara fanns två rätter att välja emellan. Men när vi kom på plats såg vi att det fanns en bra meny.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

12 aug-16 aug 2019

Vela Stupica, Otok Zirje (Ankring)

Här ankrade vi först i en vik, men efter en dingetur fann vi ett väldigt fint ställe som kunde ge oss ett väldigt bra skydd för kommande åskoväder. Lade linor kors och tvärs och blev kvar i fyra dagar. Här fanns en trevlig familjerestaurang och fina promenadvägar.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

11 augusti 2019

Primosten (Ankring)

Ankrade i bra sandbotten i den stora bukten utanför Primosten. Staden var jättegullig – och här fick vi lägga till vid marinan några timmar för att fylla vatten och handla. Först ville han ha 50 Kuna, men sedan ville han inte ha betalt.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

10 augusti 2019

Masliniva, Otok Soltar (Ankring)

Vi ankrade precis utanför den fina byn. Kristallklart vatten. Tog dingen in till byn, som förutom ett par butiker och restauranger har en helt okej matbutik.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

9 augusti 2019

Bobovisca – Brac (Ankring)

Vi ankrade i den yttre viken. Det finns både bojar och möjlighet att lägga till vid kaj. Bobovisca är supergulligt.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐

7 augusti 2019

Uvala Duga – Otok Hvar (Ankring)

Här ankrade vi först “bohusstyle”, dvs för in mot berget. Det gick fint första dagen. Andra dagen hade vi lite mer vind och fick därför vända om. Själva botten var som en hård grusväg. Fin vik, mycket getingar.

⚓ ⭐⭐

? ⭐⭐

6 augusti 2019

Lastovo – Ubli (Ankring)

Här klarerade vi in. Sedan ankrade vi i närmaste ankarvik. Denna tillhör ett av många naturreservat, men det var aldrig någon som kom och tog betalt. Matbutik fanns i Ubli, dock inte väldigt välsorterad.

Toggle Content goes here

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

5 – 6 juli 2019

Taormina

Ankrade nedanför staden, med utsikt också över Etna.  Tågstationen alldeles intill, man hör både tågen och högtalarna från stationen. Passar fint då väntar på våra ungdomar som ska mönstra på. Ankarbotten verkar vara sand, på ca 12 m. Kunde dock inte se botten. Dessutom mycket skräp i vattnet.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

4 – 5 juli 2019

Cala S. Antonio (Milazzo)

Ankrade som en av två båtar i en stor bukt nedanför en fyr och utsiktspunkt. Det fanns en trappa och en promenadväg ut till fyren – där också två restauranger finns. Klart och fint vatten, lätt att hitta sand att droppa ankaret på.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

3 – 4 juli 2019

Vulcano – Cala del Formaggio

Enligt Navily – och vad vi såg från utsiktpunkten på Lipari – finns det två stora ankarvikar intill vulkanön Volcano. Med många båtar. Vi valde dock en vik intill den som låg västra sidan, med skydd från allt utom W-NW-N. Här finns både sten – sand och sjögräs. Magisk solnedgång härifrån.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

2 – 3 juli 2019

Lipari – Eolmare Marina Resort

Väldigt vänligt bemötande och fin service. Det ingick en taxiresa fram och åter Lipari stad, i hamnavgiften. Liten fin strandbar i hamnen och en restaurang intill. Rena och fina duschar. Mopeder att hyra från hamnkontoret.

80 Euro

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

30 juni – 2 juli 2019

Punta Torrione – Panarea

Vi ankrade lite intill det som i Navily heter Caletta dei Zimmari. Populärt ställe, dvs många båtar. Vulkanerna värmer upp vattnet, vi hade 29 grader. Det finns en restaurang intill, och det får att promenera till den fina byn. Men vi tog dingen. Skräpet slängs direkt i sopbilen på vissa utsatta tider. Tipsar gärna om Bar Carola. Go personal – och fin utsikt över Stromboli. Panarea är en partyö.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

29-30 juni 2019

Stromboli – Punta Lena

Vi kom hit och ankrade upp i natten. Behövde 3 försök då det är gott om sten. Liten ankarvik med skydd fån W-SW. Fin utsikt över vulkanen dock. Rätt mycket dyningar trots att det var lungt väder.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

26-29 juni 2019

Punta Cannone – Capri (sydsidan)

Ankrade utanför den extremt dyra maria Piccola. Bara en boj skulle kosta ca 2000 kr. Djup ankarvik med sandbotten. Fin utsikt över de fina sockertoppsöarna – I Faraglioni. Mycket fint att titta på (dyra lyxbåtar). Svårt att komma i land. Privat överallt. Vi lade till på berget som i Bohuslän och klättrade upp till staden via Krupps Pathway – som egentligen var avstängd.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

25-26 juni 2019

Castello Aragonese D´  Ischia

Svårt att ankra här på grund av både sjögräs och stora stenblock. Dock fint skydd för vindar NW-W-SW-S. VAckert läge med fina Ischia´´´ s kullar på sidan och ön med slottet på andra sidan. Pineta Mirtina heter denna ankarplats i Navily.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

24-25 juni 2019

Marina Chiaiolella

75 Euro

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

23 – 24 juni 2019

Ventotene

Ankrade utanför den fina lilla hamnen som är från romartiden från början. Det fanns en nyare hamn också, vi frågade vad den kostade för en natt och fick veta att det skulle kosta 200 Euro. Jises! Tankställlet såg besvärligt ut. Ankring på djupt vatten – på sand och med utsikt över Italiens svar på Alcatraz.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

21 – 23 juni 2019

Faraglioni – Ponza

Fin ankarvik med många grottor att utforska. Vi firade midsommar här. Många båtar på dagen, men färre till natten. Inget internet här :- ) Men det mår man kanske bara bra av. Bra fäste i sand och fina bad. Fin solnedgång över Isola Palmarola.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

18-20 juni 2019

Scoglio Riva – Ponza

Utmärkt ankarvik med fina staden Ponza på dingeavstånd. Vi fick bra fäste i sand, men man får hålla koll efter sten och sjögräs. Massor av fina grottor att utforska häromkring, fin snorkling.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

17-18 juni 2019

Isola Tavola

Superfint (världens minsta kungadöme). Här hade vi både Calpe-feeling och Formentera-style, dvs fin sandstrand på ena sidan och jättehög klippa på den andra sidan. Fint fäste i sand. Fin liten ö att promenera på. Här finns några restauranger. Dock ingen anlagd “väg” uppför berget.

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐

15-17 juni 2019

Olbia (stadskaj)

Hög stenkaj, vi fick ha långa linor för att hitta fäste. Här kostade det oss ingenting. Enligt en båtgranne kan Portpolice komma och be att man betalar en liten summa i en kiosk. Men de kom aldrig till oss. Inget vatten och ingen el. Fint läge precis intill staden. Olbia har också flygplats.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

13 – 15 juni 2019

Maddalena Marina

Fick fin hjälp att lägga till vid en “båtklubbsbrygga”. Här var det fin sprutt i vattenslangarna vilket passade bra efter 9 dagar för ankare. Staden jättefin – allt bra i marinan. Bra tankställe.

⚓ ⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐

12 – 13 juni 2019

Cala Portese – Isola Caprera

Bra skydd från allt utom N-NE-E. Fin sandbotten och möjlighet att ta sig iland och promenera till ett gammalt fallfärdigt “fort”. Det fanns också en lite strandbar där.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

11-12 juni 2019

Isola Giardinelli

Vilken lycka att kunna ankra i en blå lagun. Här var det sanbotten och kanske bara 2-6 meter djupt. Fina små minisandstränder runtom. Superfint!

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐

10 -11 juni 2019

Golfo Delle Saline – Isola Caprera

Bra fäste i denna ganska stora bukt med en väldigt aktiv segelskola. Så då hade man ju något att titta på när de övade gipp och slag. Fint vatten. Bra – men inget så där som man minns.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

8 – 10 juni 2019

Cala Lunga – Isola Razzorli

Skyddad ankarvik med sandbotten. Här kunde man ta dingen och promenera upp till den fallfärdiga fyren. Fräckt landskap med roliga stenar och klippor överallt.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

6-8 juli 2019

Bonifacio – Korsika

Fick en plats på den beryktade B52 bryggan med Live DJ till långt in på natten. Dyrt och trångt att lägga till, mest för att alla har så stora båtar. Ingen hjälp vid tilläggning och fästen för linorna satt dumt. Fin stad, så väl värt ett besök.

53 Euro

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐

5-6 juni 2019

Marina di Frigiano (Castellsardo)

En superbra marina – som faktiskt inte var så dyr. Vi betalade 32 Euro för vår båt. Det var en liten bit att promenera in till staden Castellsardo, men det är det värt. Mysigt med alla restauranger. Stor – välsorterad matbutik med bra priser- alldeles invid bryggan. Även en Chandlier. OBS! sopor ska sorteras och slängs på bestämda tider.

32 Euro

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐

4-5 juni 2019

Castellsardo (Sardinien)

Här var det stenig botten och inte så klart vatten, men trots det en väldigt vacker ankringsvik. Vi tog dingen in till land och promenerade upp till den gamla fina delen av staden. Fint upplyst på kvällen.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? – vi var aldrig iland

3-6 juni 2019

Passaggio La Pelosa (Sardinien)

Bra skydd från allt utom möjligen ostliga vindar. Bra fäste i sandbotten. Kristallklart turkost vatten. Vi ankrade ganska nära en fågelö – och de verkade lite oroliga ett tag. Fint också med ljusen från la Pelosa stad.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

31 maj-2 juni 2019

Mahón (Menorca)

Marinan ligger mitt i byn. Inloppet är väldigt vackert. Men det är en bit både till butik och tvättmaskiner. Staden jättefin, med fina restauranger och även ett Gin-museeum. Här finns även ett bra tankställe.

48 Euro

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

30-31 maj 2019

Cala de Binibeca (Menorca)

Kändes lite som hemma. Vi hade ganska mycket vind och hög sjö – och så svängde vi in i viken och det blev lungt. Trång långsmal vik. Jobbigt om båtarna framför draggar. Men vi hade fint fäste.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

28-30 maj 2019

Cala Galdana (Menorca)

Ankrade utanför strand och bojfält. Tog dingen in till staden. Fin promenad till nästa Cala. Sömnig resort med stort hotell, semesterlägenheter och minigolf.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

27-28 maj 2019

Playa de Bellavista (Menorca)

Härlig ankarplats (igen) och Menarco har hur många som helst – som denna. Turkost vatten – dock fortfarande lite kallt. Inga maneter. Vi var aldrig iland.

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

23-24 maj 2019
Porto Rajada
Mallorca – Fick en plats alldeles vid inloppet. Och intill deras tankställe. Här ligger man mittemot den långa strandpromenaden som är full av restauranger och barer. Så här hör man festens skratt. Trevlig plats att vara på.

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

23-24 maj 2019
Porto Cristo
Mallorca – Här lägger man till vid stadskajen (Port IB). Toaletter och duschar alldeles intill. Och själva staden. Här finns massor av turistiga butiker och restauranger. Stranden intill. Bra matbutiker och en välsorterad järnhandel på kort promenadavstånd. Här kan man ta buss till de berömda grottorna mm.
26 Euro 

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

22-23 maj 2019

Cala Barques

Ännu en pärla. Turkost vatten, fin sandbotten och en superfräck liten strandbar på den lilla stranden som verkade ligga mitt i ingenstans. Fina grottor att utforska. Populär klippa att hoppa ifrån – och då satt vi på första parkett.

Ankrade

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐

21-22 maj 2019
Cala Porto Colom – Ankring
Mallorca – Vi ankrade utanför hamnen. Här finns även bojar och en Ports Ib. Vi fick tips om en väldigt bra restaurang (Restaurante Vora Mar). Supergott! I övrigt såg vi inte mycket av staden. Fin fyr i inloppet.

⚓ ⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

20-21 maj 2019
Cala Mondragò – Ankring
Mallorca – Men vilken vik. Här fanns gott om sand att droppa ankaret i. Grottor att snorkla i. Tog även paddleboarden. Och trots att det såg ut att vara helt obebyggt och långt till närmsta stad fanns en cool liten bar på stranden. Här såg vi folk hoppa och göra volter från klipporna från första parkett. Väldigt fint!

⚓ ⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

19-20 maj 2019
Cala Figuera
Gulligaste staden/byn på länge. En SPAR butik, några restauranger och väldigt vackert. Fina promenadstråk. I Navly står att man kan ankra. Det tror inte vi. Däremot fanns en liten Ports IB, med plats för kanske 5 båtar. Lite gungigt – trots lungt väder. Hamnen får inte så bra betyg, men platsen – En riktig pärla!
25 Euro

⚓ ⭐⭐

? – vi var aldrig iland

18-19 maj 2019
Cala Portals de Vells – Ankring
Mallorca – Nu är det dags att vänja sig vid att ankra i vackra vikar tillsammans med MÅNGA andra båtar. Här var det jättemånga under dagen, och flera partybåtar. De flesta lämnade så till natten var det lugnt. Svårt att finna en plats utan Posidonia (sjögräs) och samtidigt gott avstånd till grannbåten.
 

⚓ ⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐

13-18 maj 2019
Port d’ Andratx
Mallorca – Det finns två hamnar varav den som hör till Ports IB ligger bäst till. Den är också billigast. Fina duschar mm, men ingen tvättstuga. Det verkar inte någon av Ports IB’s hamnar ha. Själva staden Andratx har en bra matbutiker, men man får ta bussen dit. Den går ofta och det var smidigt.
26 Euro

⚓ ⭐⭐⭐

? – vi var aldrig iland

12-13 maj 2019
Cala De Sant Vincent – Ankring
Ibiza – Bra ankring om man vill ligga i slagläge inför överfarten till Mallorca (trots dyningarna). Fin strand, med några hotell mm. Höga berg runtom ger fint vindskydd (W-NW-N-NE). Vi var dock aldrig iland.

⚓ ⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

10-11 maj 2019
Platja De Ses Illettes (Ankring)
Formentera – här var det nästan manetfritt. Och inte så mycket Posidonia. Man måste hålla sig minst 200 m från stranden. Och vilket vatten. Fantastiskt. Två restauranger och massor av båtar under dagen. Men över natten var det bara vi kvar. Lite swell från Ibizafärjorna får man stå ut med. Men det är bara ca 90 turer om dagen under högsäsong :- )

⚓ ⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

10-11 maj 2019
Punta De Carritx – Ankring
Formentera – så nära Karibien man kan komma sägs det. Så vackert med turkost vatten. Som alltid lite svårt att bedöma djupet med så klart vatten, dessutom måste man ju akta sjögräset (Posedonian). Tog dingen in till land och vandra i den VITA sanden. Minus för maneterna. Många dagbåtar, men vi blev ensamma kvar till natten.

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐

9-10 maj 2019
Estància De Dins – Ankring
Ibiza – Skydd från allt utom ostliga vindar. Mycket Posidonia (sjögräs) och några sandfläckar här och var. Man får inte gå iland på fyrön. Fin naturupplevelse trots det.

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐

7-9 maj 2019
Cala Bassa – Ankring
Ibiza – Liten skyddad vik med lyxig strand med några barer, restauranger och butiker. Det fanns också möjlighet till massage. Här betalar man 230 kr för 4 koppar kaffe. Många båtar och därmed lite trångt. Sandbotten och mycket av den skyddade Posidonian.

⚓ ⭐⭐⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

4-7 maj 2019
Denia
Väldigt bra marina. Både lyxig känsla, superbra personal och ändå bra pris. Väldigt bra duschar och bra WiFi. Flera barer och restauranger i hamnområdet. Dessutom en lyxig pool som var fri att använda. Fin strand. En liten bit till den gulliga staden dock.

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

2-4 maj 2019
Calpe – Ankring
Ankrade precis utanför hamnen. Bra ankringsplats. Fick till och med delfinbesök en av kvällarna. De ville ha pass mm för att lägga till dingen i hamnen, men det gick fint att prata sig ur det. Staden väldigt turistig – men klippan var ett fint äventyr.

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

28 april + 30/4-2/5 2019
Altea – Real Club Nautico
Fin båtklubb med bra läge. Nära till en riktigt bra matbutik. Alteas gamla stad är jättefin. Flera restauranger nära hamnen och där fanns också en bra båtbutik. Litet minus för tvättmaskinerna

38 Euro

⚓ ⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐

26-27 april 2019
L´Albir Anchorage – Ankring
Lite längre in i bukten Albir-Altea finns det fler bojar, alldels intill stranden. Vi låg för eget ankare precis intill för att försöka komma undan dyningarna. Desstuom trivs inte vår Sofia så bra vid boj. Fint även här – nära till Altea, men dyningarna slapp vi inte undan.

⚓ ⭐⭐

? ⭐⭐⭐

24-26 april + den 29 april 2019
Raco Del Pallares – Ankring
Här lade vi till vid boj. Fin natur men lite jobbigt med dyningarna. Det blev 3 nätter i denna vik, och två promenader upp till Albirs fina fyr. Ingen kostnad, vilket alltid är trevligt.

⚓ ⭐⭐⭐

? ⭐⭐⭐⭐⭐

19-24 april 2019
Alicante – Real Club Regattas
Ännu en båtklubb med bra läge mitt i staden. Vi gillar staden, massor av roliga caféer och restauranger. Även borgen är värt att besöka. Lite gungigt, men vi hade också riktigt busväder.

45 Euro

⚓ ⭐

?

17-18 april 2019
Torrevieja – Real Club Nautico
Fin båtklubb. Vi ringde och bokade plats. Trevlig personal. Bra läge och överraskande bra priser på klubbens restaurang. Internet och vatten ingick i priset. Elen fick vi betala extra för. Kan säkert bli lite gungigt vid stark SW. Kanske var vi griniga, men vi tyckte inte staden var så charmig.
40 Euro

⚓ ⭐

?

16-17 april 2019
Torreveija – Ankring
Ankrade i yttre hamnbassängens nordöstra hörn. Tryggt och bra innanför stenpiren. Här var det lerbotten så ankaret satt bra. Exponerat vid start S-SW. Tog dingen in till marinan och staden. Vi har hört olika – ibland verkar det vara helt ok att ankra – ibland blir man bortkörd av polisen. 

⚓ ⭐

?

14-16 april 2019
Mar Menór – Ankring
Ankrade vid två olika platser. Första natten intill Isla Meyor, bra sandbotten – och bra skydd från ön. Vi fick göra två försök att ankra intill Isla Perdiguera innan vi fick fäste. Lite grundare vik och mera sjögräs. Fräck kombo med citylights på ena sidan och naturupplevelsen med fåglar – cikador och obebodd ö på andra sidan.

⚓ ⭐

?

3-14 april 2019
Cartagena – Yacht Port Cartagena
Om 2 timmar börjar partyt sa de som hjälpte oss med linorna. Vi reste från en stark seglarcommunity till en annan. Fin hamn mitt i staden, fantastiska marineros. I hamnen arbetar en bra servicekille som kallas RED. En del swell i hamnen. Rena toaletter och duschar. Vi fick betala 5 Euro för en veckas internet. Genuin spansk stad med få turister, många historiska lämningar.
39 Euro El och vatten tillkommer.

⚓ ⭐

?Vi var aldrig iland

2-3 april 2019
Águilas – Ankring
Ankrade innanför stora hamnpiren, intill stadsstranden. Bahía De Levante Oeste enligt Navily. Lugnt och fint. Mycket sjögräs och sand. Vi var aldrig iland, men hade fin utsikt över staden som såg mysig ut. Bra skydd förutom i S-SE-E.

⚓ ⭐

?

1-2 april 2019
Cabo da Gata – Ankring
Fondeadero del Morrón heter viken om man kollar Navily. Naturreservatet heter Genovese. Där har vi varit med bilen i vinter. Vi hade det gungigt men väldigt fint. Mäktig natur. Fin vandring. Bra sandbotten som höll oss på plats. Bra skydd från NW-W-SW. 

⚓ ⭐

?

17 oktober 2018 -1 april 2019
Almerimar
Prisvärd och stormsäker vinterhamn med allt man behöver för båtunderhåll. Stark seglarcommunity och en riktigt bra Mercadona. Gott om vinteröppna restauranger. Vi är mycket nöjda.
1987 Euro (vinterpris)

⚓ ⭐

?

16-17 oktober 2018
Marina del Este
Trygg men lite trång hamn. Ganska charmigt med hus som klättrar upp för bergen. Men det mesta var stängt när vi var där. Hög prisnivå. Vi upplevde att det blev lite gungigt trots allt.
45 Euro El tillkommer.

⚓ ⭐

?

8-16 oktober 2018
Fuengirola
Vi hade tur som fick en plats då hamnen var fullbokad. Tivoli och turistresturanger i mängder. Bra prisnivå – lite turistigt. Staden hade kanske sin prime under 60-70-talet. Tack vare goa båtgrannar så trivdes vi bra. Bra skyddad hamn, bra marineros.
39 Euro 

⚓ ⭐

?

7 oktober 2018
Benalmadena
För mycket konstgjord resort för var smak. Dyrt. Inga grindar till marinan. Stor marina. Fick ta cykeln till marinakontoret.
55  Euro

⚓ ⭐

?

1-7 oktober 2018
Estepona
Billigt – tryggt och nära till matbutiker. Långt att gå in till den charmiga delen – dvs den gamla fina delen av staden. Intill hamnen är det resort och uppbyggt för turism.
31 Euro

⚓ ⭐

?

30 sept- 1 okt 2018
Barbate
Skyddad marina i industrihamnsmiljö. Kom sent och lämnade tidigt. Var aldrig i byn en bit bort.
39 Euro

⚓ ⭐

?

28-30 september 2018
Cadiz
Skyddad och välordnad marina i industrimiljö, ca 15 minuters promenad från staden. Glad att vi hade våra cyklar med. Älskade staden på alla sätt. Det finns flera marinor i Cadiz – vi valde Marina Puerto America. Vilket är den första av dem (längst ut i inloppet).
39 Euro

⚓ ⭐

?

27-28 september 2018
Chipiona
Chipiona erbjuder en bra marina med några restauranger intill. Vi promenerade in till staden för att hitta en matbutik. Det var tyst och tomt. Och en bra bit att gå. Imponerade inte på oss, men vi kanske gick helt fel väg.
39 Euro

⚓ ⭐

?

26-27 september 2018
Mazagón – Ankring
Vi var inne i hamnen för att tanka diesel och vatten. Sedan körde vi ut igen och ankrade utanför en strand. Bra skydd från NW-N-NE-E. Sandbotten gav fint fäste. Lite svall från stora fartyg men annars inget swell. På morgonen när vi satte på vår AIS igen för att lämna platsen blev vi uppropade på radion av traffic control som sade att vi inte fick ankra där.

⚓ ⭐

?

24-26 september 2018
Isla Canela
Trist resort – tyckte vi. Första gången som jag står utomhus och tvättar. Tvättmaskinerna stod utomhus. Marinan var fin men trist.
41 Euro

⚓ ⭐

?

22-23 september 2018
Tavira – Ankring
Här ankrade vi i den floden som gick åt vänster från inloppet sett – mot Santa Lucia. Fick köra lite i zick-zack då till och med fasta bojar fanns mitt i farleden. Ganska strömt, särskilt i inloppet. Lite trångt med tanke på att strömmen vänder. Bra skydd i alla vindriktningar förutom SW-NE – dvs flodens riktning. Tog dingen in till Tavira som verkar vara jättecharmigt för att handla men stannade bara en kort stund.

⚓ ⭐

?

19-21 september 2018
Ilha Deserta (Faro) – Ankring
Ankrade precis vid inloppet till Faro. Första viken på vänster hand. Där trivdes vi bra. Turbåtarna som går från Faro till Ilha Deserta var eventuellt inte helt förtjusta i att vi ankrade där, de körde både fort och nära. Fina stränder – härlig naturupplevelse.

Tips! missa inte den sandiga staden intill Ilha Da Culatra – fyrön intill. Vi tog dingen dit för att handla lite mat. Väldigt exotiskt! Vi körde också hela vägen till staden Faro och ankrade där. Faro är jättefint – men ingen trevlig ankarplats då flygplanen kom i skyttetrafik.

⚓ ⭐

?

18-19 september 2018
Lagos
Här fick vi stanna vid en väntbrygga och vänta på en broöppning. Fin marina och mycket trevlig stad med mängder av restauranger och barer, men dyrt!
62 Euro

⚓ ⭐

?

14-16 september 2018
Cascais

Mycket säker marina ca 10 min promenad från centrum. Väldigt mysig stad med vackra byggnader och myllrande folkliv. Dyr marina dock. Bra möjligheter till ankring utanför marinan.

57 Euro

⚓ ⭐

?

12-13 september 2018
Berlingas – Ankring

Otroligt häftig naturupplevelse med stora grottor där man  kan ta dingen rakt igenom berget ut på andra sidan. Finns några få restauranger på ön samt ett gammalt fort som numera är vandrarhem. Oskyddad och djup ankarplats med mycket dyning. Dock värt besväret.

⚓ ⭐

?

10-12 september 2018
Nazare
Trångt och grunt på den platsen som vi blev tilldelade. Men det var också den sista platsen som fanns kvar. Go personal som berättade om sina stora planer för hamnen. Trevlig stad som anses vara ett av värdens bästa ställen för vågsurf vilket ger en skön vibe. Billig marina.
33 Euro 

⚓ ⭐

?

9-10 september 2018
Aveiro

Udda och billig hamn som består av en enda lång brygga som ägs av lokala båtklubben. Ganska långt på floden från havet, stark tidvattenström. Flög in i 11 knops fart. Staden ligger ca 10 min promenad bort och är riktigt trevlig med bra möjligheter till shopping.

20 Euro 

⚓ ⭐

?

6-9 september 2018
Porto – Douro Marina
Porto motsvarde verkligen våra högt ställda förväntningar. Rolig stad, skön stämning. Hamnen ligger en bit från centrum. Vi har både promenerat, cyklat och åkt taxi. Det lär finnas en buss också. Marinan är jättebra, trevlig personal.
41 Euro

⚓ ⭐

?

4-6 september 2018
Bayona
Vi hade mycket vind och även åska när vi körde in mot Bayona. Men när vi väl var inne i hamninloppet blev det lungt. Vi valde Yachtklubben som ligger alldels intill borgen. Centralt och bra.
37 Euro

⚓ ⭐⭐⭐

?

3-4 september 2018
Illa de Cies – Ankring
Fantastisk ö med “söderhavsstränder” och “regnsskog” och lagom höga berg att bestiga och en fyr på toppen. Vi älskade denna plats. Glöm inte att ansöka om tillstånd. Gäller även Illa Ons.

⚓ ⭐

?

2-3 september 2018
Combarro – Ankring
Mysig by längst in i Ria de Ponte Bedra. Massor av “stylthus”. Grunt i viken men väldigt skyddat. Dingen kunde vi lägga till vid bensin bryggan.

⚓ ⭐

?

31 aug-1 sept 2018
Illa Ons – Ankring
Ankrade intill ön vid det som Navily markerar som Ons. Här kunde vi njuta av bra skydd och fyren fina ljus på natten. Tog dingen in till bryggan och promenerade runt lite på ön. Fint!

⚓ ⭐

?

1-2 augusti 2018
  – Ankring

⚓ ⭐

?

15-31 augusti
Muros

Euro
134,40 16 Dias

⚓ ⭐

?

14-15 augusti 2018
Cabo Finesterra – Ankring

⚓ ⭐

?

13-14 augusti 2018
Charmig fiskeby ? strand – Ankring

⚓ ⭐

?

11-13 augusti 2018
A Coruna

Euro 75,51 2 dias

⚓ ⭐

?

6-10 augusti 2018
Gijon

Euro 46,11

6-8 92.24 Euro

8-9 46,11 Euro

⚓ ⭐

?

⚓ ⭐

?

21 juli – 4 augusti 2018
L’herbaudiere Normoutier

Euro 216

⚓ ⭐

?

19 juli 2018
Pornic

Euro 102

⚓ ⭐

?

17-18 juni 2018
Pornichet

43 Euro

⚓ ⭐

?

15-17 juni 2018
Belle Ille

 36 Euro 

⚓ ⭐

?

13-15 juni 2018
Port-Louis, Lorient

36 Euro

⚓ ⭐

?

12-13 juli 2018
Croix – Boj

Första gången för oss att ligga i hamn mellan två bojjar. Två unga hamnvakter hjälpte oss med linorna. Sedan kom flera båtar som då fick lägga till på oss. Det blev som ett kluster – med oss i mitten. Och som alltid i tidvattenland. Hur göra med dingen?

⚓ ⭐

?

11-12 juli 2018
Glenans – Ankring

Frankrikes svar på Väderöarna? Vi tyckte det var jättefint. Svårt att finna fäste, mycket sjögräs. Valde att hänga ut ankaret så det nästan nådde botten för att kunna sikta bättre. Och det gick bra.

⚓ ⭐

?

10-11 juli 2018
Audierne – Ankring

Ankrade innaför en pir och utanför en strand. Sandbotten. Tog sedan dingen in till staden. Svårt att finna någonstans att landa jollen. Men vi la den under en brygga – typ.

⚓ ⭐

?

9-10 juli 2018
Anse De Perzel – Ankring

Fin ankring. Sandbotten och bra fäste. Vi var aldrig iland här, men det blev både paddleboard och bad och grillfest ombord.

⚓ ⭐

?

8-9 juli 2018
Brest-Marina du Château

Bra hamn för crewbyte eftersom det finns flyplats intill. Vi var bara där just därför. Såg ingenting av staden. Marinan väldigt stor. Läste att den har spelat en viktig roll under andra världskriget. Flytbryggor.

35 Euro

⚓ ⭐

?

7-8 juli 2018
L’ Aberwrac´h

Lite att se upp för i inloppet till denna lilla hamn. Väldigt strömt vatten vilket gör att man får tänka till både när man lägger till och kastar loss. Vi hade sett att det skulle gå att ankra en bit innanför hamnen, men bedömde det som för smalt.

35 Euro

⚓ ⭐

?

5-7 juli 2018
Roscoff

Fin marina – och en bra bit till butiken. Men vi kunde hyra elcyklar.

36 Euro

⚓ ⭐

?

4-5 juli 2018
Les Sept Îles – Ankring

Här ankrade vi mittemellan fyrön Île aux Moines och intilliggande Île Bono. Det här är en plats att ankra på endast vid lungt väder. Man får inte gå iland på Île Bono. Såg lunnefåglar. Och Gråsäl. Sand och sten och tidvatten. Men vi fick bra fäste.

⚓ ⭐

?

3-4 juli 2018
Port Blanc – Ankring

Här ankrade vi med skydd fån SW-S-SE i sand. Tog dingen in till land för promenad och skumpa. Här finns några bojar också, men vi var osäkra på vilka man fick lägga till vid och vilka som var privata.

36 Euro

⚓ ⭐

?

2-3 juli 2018
Port Amor – St Quay Portneux
Port Armor –
Bra marina som är okej att komma till utan tidvattenberäkningar. Välskött och med väldigt gó personal. Allt man kan önska av en marina finns på plats. Gullig liten stad.

38 Euro 

⚓ ⭐

?

1-2 Juli 2018
Ile de Hebihens – Ankring

Lite pirrigt så här i början – att ankra i tidvattenland. Just här är det väldigt mycket tidvatten. Men vi fick ett tips – och allt gick fint. Skydd från N-NW och sand och stenar. Tog paddleboarden in till ön. Jättefint.

⚓ ⭐

?⭐⭐⭐

26-30 juni 2018
Port Vauban – St Malo
Här fick vi först ligga vid en bamsestor väntboj och därefter slussas in i en jättestor sluss. Det var mycket vind och därför lite stressigt (för mig) i tidvattenland. Sedan lade vi till vid pontonbryggor och inne i hamnen var det lite trångt. St Malo däremot – staden – helt fantastisk.
39 Euro 

⚓ ⭐

?

25-26 juni 2018
St Helier – Jersey
Ännu en syllhamn. Flytbryggor. Mitt i staden. Är rädd att vi inte gav Jersey och St Helier en chans. Träffade goaste vännerna i den utmärkta marinan. Tog cykeln till matbutiken som låg en bit från hamnen. Ja – sedan reste vi vidare… Fina duschar – och ja – bra hamn.
GBP 41 

⚓ ⭐

?⭐⭐

24-25 Juni 2018
Sark – Ankring
Ankrade i viken vid La Grande Grevé (utsiktspunkt och den smalaste delen av ön). Sagolik ankringsplats. Dock vågade vi inte lämna dingen så länge att vi kunde utforska ön, mitt tips nu är – missa inte det. Det verkar hur underbart som helst. Bra fäste i sandig botten. Bra skydd i allt utom “ostarna”.

⚓ ⭐

?⭐⭐

21-24 Juni 2018
St Peters Port Guernsey
Här är det en syll (tröskel) hamn. Vår första. Här gäller det att vänta på rätt tidpunkt så man inte “snubblar” på tröskeln. Lade till långsides vid flytbryggor. Observera att det vid några ställen är ganska grunt vid bryggans pelarfästen. Bra hamn, charmig stad – underbar ö. En fin Marinservice också alldeles intill.
GBP 37 

⚓ ⭐

?

20-21 Juni 2018
Longis Common Park – Ankring
Vi ankrade nedanför Essex Castle – vid Longis Beach som ligger på öns nordostliga sida. Ville ha lite skydd också från Raz Island. Stenig botten – men vi fick bra fäste. Så bra att det blev tufft att få upp ankaret – faktiskt. Men det berodde mest på att det var ganska mycket vind. Vi var aldrig iland.

⚓ ⭐

?⭐⭐

19-20 Juni 2018
Alderney Braye Harbour
Här låg vi vid boj. Hamnpersonalen kom ganska direkt med sin båt och gav oss alla papper. Dessa lade vi sedan i en brevlåda när vi kom iland. Här var det lite rufft och gav liksom en scottish-whisky-ruff-weather feeling. Dock inte en hamn att vistas i vid nordliga vindar.
Mer info till all you Yachtsmen finns här.
GBP 20 

⚓ ⭐

?

15 – 19 juni 2018
Cherbourg
Port Chantereyne Cherbourg var vår första Port of Call i Frankrike. Det är en stor marina, faktiskt Europas största man-made marina. Intill finns La Redoutable museum som är väl värt ett besök. Staden var lite sliten, marinan var bra. Flytbryggor.
43 Euro 

⚓ ⭐

?

13-15 juni 2018
Yarmouth
Skickliga marineros kom ut och mötte oss med sina små båtar och tillsammans med folk iland kunde vi lägga till vid en flytbrygga trots starka stömmar och vind. Gullig stad, vi fick tipset att cykla via en gammal nedlagd järnväg till en näraliggande pub. Bra tips! Fin marina.
GBP 44

⚓ ⭐

?

11-13 juni 2018
Cowes
Shepards Whard Marina
Men – jag gillade allt på Isle of Wight. Vi lade till vid varvet. Bra allting! – Nära till staden. Vi hyrde även en bil och tog oss till The Needles bland annat. Superfint!
GBP 39

⚓ ⭐

?

10-11 juni 2018
Chichester – Ankring
Ankrade i en smal “kanal” efter tips från en av områdets “guider/vakter”. Man får tänka till i tidvattenland och när nu strömmen vänder att det finns djup och plats åt alla håll. Tog sedan dingen in till själva Chichester. Fin by med klassisk pub.

⚓ ⭐

?(i alla fall för staden)

9-10 juni 2018
Premier Marinas Brighton
Själva hamnen låg innanför en jättestor pir. Flytbryggor. Hamnen var liksom – högljudd. Massor av restauranger och shopping i hamnområdet. Vi tog bussen in till Brighton som var en rolig stad. Mycket musik och pubar. Piren var finare i Eastbourne, denna såg ut att kunna rasa ihop faktiskt.
GBP 42

⚓ ⭐

?

7-9 juni 2018
Premier Marinas Eastbourne
Här slussade vi in i hamnen som ligger mitt i ett bostadsområde. Slussen var fantastisk – tänk om alla slussar var sådana. Med flytbryggor att lägga till vid. Extremt skyddad hamn. Tvättmaskinerna var de bästa jag någonsin använt. Tvättat och torrt på 35 minuter. Tog cyklarna till Eastbourne, fin cykelväg. Fin stad! Fin pir!
GBP 42

⚓ ⭐

?

5-7 juni 2018
Dover Marina
Vi kom mitt i natten. Något läskigt att styra in i denna stora hamns labyrint. Bra personal som hjälpte till fint. Fick en plast vid en flytbrygga längst in i hamnen. Gott att vara i hamn efter 145 sjömil. Gjorde ett besök på slottsmuseet. Riktigt bra. Staden – tja. Kanske var vi trötta, men den föll oss inte i smaken.
GBP 35

⚓ ⭐

?

3-4 juni 2018
Stellendam
Sista hamnen innan vi slussade ut i Nordsjön. Även det här en båtsportsmarina. Med tillhörande klubbhus. Och tankställe. Och lekplats för barnen. Vi utnyttjade inget av detta – istället laddade vi för överfarten till Dover. Man lägger till vid träbryggor och tillhörande korta sidopontoner. 3 km till närmaste affär.
28 Euro

⚓ ⭐

?

2 juni-3 juni 2018
Tiengemeten – Ankring
Fin ankring intill ön Tiengemeten. Vi valde sydostra hörnet. Sandbotten, med lite gräs. Här kunde vi bada i vatten som kändes nästan som havsvatten igen. Inne i kanalerna har vattnet varit brunare. 

⚓ ⭐

? – vi var aldrig iland

1-2 juni 2018
Alblasserdam
Watersportvereniging Alblasserdam är en liten och ganska trång småbåtshamn. Flytbryggor och sidopontoner. Välordnat. För oss var det bara ett kort stopp på vägen, dvs vi var aldrig iland.
18 Euro

⚓ ⭐

?

29-1 juni 2018
Leiden –
Stedelijk Beheer
Här fanns det inte många båtplatser alls. Fick en långsidesplats vid nocken av en småbåtsbrygga. Mitt i kanalen liksom. Fint ställe, vi tyckte mycket om staden. Skön vibe, många uteserveringar. Kallas ibland för mini-Amsterdam. Här vi hittade vi även ett företag som kunde trycka upp några Sofia T-shirts.
29 Euro

⚓ ⭐

?

28-29 maj 2018
Kragerplassen
Vi ankrade i en sjö. Lerbotten och rätt mycket sjögräs. Fint ställe, sköna bad.

⚓ ⭐⭐⭐

?⭐⭐

28-29 maj 2018
Haarlem
Vi lade till vid stadskajen, precis efter första slussen. Intill en fin väderkvarn. Det finns en mera riktig marina också, men den ligger lite utanför staden. Haarlem är fint, staden domineras av sin gigantiska katedral.
29 Euro

⚓ ⭐

?

27-28 maj 2018
Spaardam – Ankring
Ankrade i en sjö med utsikt över det mest holländska man kan tänka sig – en väderkvarn. Vi styrde helt enkelt babord efter Grote Sluis för att hitta denna grunda och fina ankringsplats. Styr med god marginal då det är grunt på många ställen. Fina bad.

⚓ ⭐

?⭐⭐

23-27 maj 2018
Amsterdam
Amsterdam Marina – Här fick vi plats alldeles intill den fina klubbrestaurangen. Fina toaletter och duschar. Till och med badkar. Bra tvättmöjligheter. En kort promenad bort finns färjeläget med färjorna in till staden. Även om hamnen ligger på “fel” sida finns det massor att upptäcka. Roliga restauranger, barer, arkitektur, utställningar mm. Skitfräckt!
32 Euro 

⚓ ⭐

?

22-23 maj 2018
Einkhuizen
Lite stökig inslussning till I.Jsselmeer och Markermeer från Harlingen, mest på grund av vind och små båtar som ville ligga längst in. Fick en plats i Sporthamnen. Stor hamn. Pollare och träbryggor. Här finns Zuiderzeemuseum alldeles intill hamnen, och en klubbrestaurang.
28 Euro

⚓ ⭐

?⭐⭐

21-22 maj 2018
Harlingen – 
Noorderhaven
Slussande in och fick en fin plats längst in i kanalen. Här ligger man mitt i staden. Fin stad med gammal fin charm.
28 Euro 

⚓ ⭐

? – vi var aldrig iland

20-21 maj 2018
Vlieland – Ankring
Fullt i gästhamnen, så då är det bara att ankra. Ankrade intill farleden. Strömt såklart – på grund av tidvattnet. Ankaret satt bra i tjock lera. Vi var aldrig iland, men hade gott sällskap av holländska båtgrannar.

⚓ ⭐

?

18-20 maj 2018
Sportboothafen Norderney
Blev hänvisad en långsidesplats på en bryggnock vid båtklubbens marina. När tidvattnet var som lägst stod vi på lerbotten. Annars en trevlig marina, med en egen bar och restaurang. Bra duschar och tvättmaskiner. Lite läskigt att ta sig hit då vi hade mycket vind och det är väldigt grunt runtomkring.
35 Euro

⚓ ⭐

?

13-18 maj 2018
Helgoland
Otroligt häftig utpost. Olik allt annat vi sett. Man lägger till vid pontonbryggor som följer med tidvattnet. Taxfree butikerna var många – och på dagen många som kommit med turbåtarna. Dessa åkte sedan hem igen 16:00, och då blev det lungt igen. Fin vandring och många fåglar. Billig diesel.
26 Euro. El tillkommer.

⚓ ⭐

?

12-13 maj 2018
Cuxhaven
Marinan är bra men det är en bit till staden. Vi var aldrig inne i centrum. Stark tidvattenström i Elbe gör att man måste vara uppmärksam vid inloppet till marinan.
29 Euro

⚓ ⭐

?

11-12 maj 2018
Brunsbüttel Yachthaven
Långsides tilläggning mot pontonbrygga för oss. Några restauranger alldeles intill. Vi cyklade in till staden också – men utforskade den inte på riktigt. Här var det mest väntan på utslussningen till Elbe.
20 Euro

⚓ ⭐

?

10-11 maj 2018
Holtenau
Väntbrygga före Kielkanalen. Slussavgiften betalades med kort i en automat på bryggan. Ingen el och vatten och därmed billigare. Några restauranger och fint att promenera – mycket att titta på.
35 Euro inklusive slussavgift – wsv.de

⚓ ⭐

?

9-10 maj 2018
Kiel
Vi lade till vid Wik Sportshafen längst ut på utsidan. Lite trångt i denna hamn tyckte vi, och lite oklart om det egentligen var en båtplats där vi nu låg. Men de sa att det var ok. Billigt men inte jättebäst.  Wik Sporthafen hemsida.

⚓ ⭐

?

8-9 maj 2018
Marstal
Här låg vi vid den runda bryggan längst ut. Nu var det glest med båtar – men vi kan tänka oss att här blir det trevligt på högsommaren. Nära till byn och till fina naturområden – strand med fina sjöbodar. Vi promenerade runt och njöt av sommarvärmen. Men bara ett kort stopp – vi resonerade så här. Marstal är på semesteravstånd – vi kan besöka det igen – en annan gång 🙂 OBS! läs sjökortet noga – något förvirrande insegling. Marstals Havn hemsida.

⚓ ⭐

?

7-8 maj 2018
Rudkøping
Väl utmärkt ränna gör inseglingen till denna hamn smutt (även på natten). Vi la till vid stadskajen och det var utmärkt. Om man väljer marinan så ingår både el – vatten – wifi och cykel i hamnavgiften. Vi gjorde bara ett kort stopp. Lite sömnigt så här på försäsong. Men gissar att stället har mycket att erbjuda – läs mer här.

⚓ ⭐

?

6-7 maj 2018
Nyborg
Bra marina centralt i Nyborg som är trevligt med sitt slott. I hamnen kan man hyra cykel om man vill. Vi har varit här tidigare och nu var det trevligt att komma hit igen även om det inte var helt planerat. Vi åkte hit för att komma i kontakt med en som kunde hjälpa oss med vår dieselvärmare. Nyborg Marina hemsida.

⚓ ⭐

?

4-6 maj 2018
Ballen Havn
Mysig hamn – danskt gemyt och både restauranger och bra affärer på bekvämt avstånd. Vi duschar nästan alltid ombord – så det är svårt att ge betyg åt duschar. Men här är enkelt att vara – med fina sandstränder intill. Se mer på DK Havneguide

⚓ ⭐

?

3-4 maj 2018
Langør – Ankring
Fin ankarvik och liten by som är fin att besöka intill. Där fanns även en liten krog som var öppen trots att det var tidigt på säsongen. Och enkelt att finna en plats att lägga dingen vid i småbåtshamnen.
Pris – NOLL kr när vi ankrar. Jejj!

⚓ ⭐

?

2-3 maj 2018

Læsø Vesterø
Väldigt skyddad hamn – lurigt anlöp i hård vind. Restaurangen intill har supergod Stjerneskud och Wienerschnitzel som känns som ett måste när man är här. Välordnat med strand intill. Fint SPA, bagare, konsthantverk, cykeluthyrning mm. Vesterø Havn Inseglingsplan mm

⚓ ⭐

?

1 -2 maj 2018
Vrångö gästhamn
Här har vi varit många många gånger. Säker hamn, bra grillplatser, liten matbutik i hamnen. Färjor till Göteborg. Man kan köpa kräftor direkt från fiskebåtarna om man beställer i förväg. Bra duschar och toaletter. vrangogasthamn.se