Almerimar 2019-01-31
Nya Litium batterier och mer solceller
Efter att ha glömt en brytare i påslaget läge förra vintern när jag opererades för den avslitna lårmuskeln var vår AGM-bank inte i bästa skick. När jag äntligen kunde ta mig upp i båten igen i februari visade voltmetern 8,5 V på förbrukningssidan. Konstigt nog fungerade det ändå hjälpligt på vägen till Medelhavet, men redan efter ett dygn utan laddning började vi få kritiska värden med vår relativt höga förbrukning. Då vi kommande säsong räknar med att svajankra för det mesta blev vi tvungna att göra något åt situationen.
Efter många timmars läsande och tittande på Youtube tog vi beslutet att uppgradera till Litium, eller närmare bestämt LiFePo4-batterier. Vi valde att köpa en färdig lösning med inbyggd BMS (Battery Management System) då jag inte har självförtroende nog att bygga ihop en egen lösning med separata BMS:er. Behärskar man det är det annars ett sätt att komma billigare undan, men det kräver också en större ombyggnation av elsystemet.
Efter att ha hört mycket gott om Fredrik på Makpower i Oslo valde vi att köpa batterierna därifrån.
Tack till Fritz, Eva, Filip och Ida som tog dem med sig i bilen på en heroisk resa från Göteborg till Almerimar på nästan 700 mil tor!
Det blev 3 st 100 Ah med 150 Ah BMS:er. Fredrik ställde frikostigt upp med support via mail och telefon. Det var inte så komplicerat, men innebar att vi fick koppla över bogpropellern till startbatteriet istället då den tar för mycket ström för att de nya batterierna skall klara av det. (Här behöll vi det gamla 100 Ah AGM batteriet som är avskilt från förbrukningsbanken med en separator från Mastervolt.)
Vi fick också programmera om vår Victron BMV 600S batterimonitor med en del nya värden. Då Litium till skillnad från bly/syra inte trivs med att långvarigt vara laddade till 100 % ställde vi också om parametrarna i vår landströmsladdare från Mastervolt. Nu floatar vi runt 13,2 V vilket håller batterierna på 70% där de skall trivas bäst. Eftersom de så snabbt laddas upp räcker det normalt med lite motorgång ut ur hamn för att toppa upp dem till 100%.
Så här långt är vi supernöjda med bytet! De gamla 4 x 100 Ah vägde ca 120 kg medan de nya endast väger ca 45 kg. Våra 300 Ah LiFePo motsvarar ungefär en kapacitet på 6-700 Ah AGM då vi nu kan nyttja 90-100 % av batterierna samtidigt som de inte har något inbyggt motstånd vid laddning. Det gör att de tar emot all ström de får ändå tills de är helt fulla. Blybatterier tar ju som bekant väldigt lång tid att fylla upp de sista 10-15 % vid laddning.
För att få full nytta av de nya batterierna valde vi också att utöka våra 200 W solceller med ytterligare 200 W samt sätta in en MPPT regulator från Victron med inbyggd Bluetooth. Nu kan vi via en app i realtid följa exakt hur mycket laddning panelerna ger samt även se historik 30 dagar bakåt.
Redan nu i januari petar panelerna in ca 150 Ah i batterierna trots relativt korta dagar och lågt stående sol.
För att få plats med panelerna på targabågen placerade vi dem långskepps och fick hjälp av eminente Stuart här i Almerimar att tillverka en prydlig ram i rostfria fyrkantsrör som kunde integreras med Noas vridbara panelfästen. Därmed kan vi fortfarande vinkla panelerna efter solen, men ändå låsa dem i plant läge under segling eller blåsigare förhållanden. Tog några timmars klurande, men blev superbra till slut!
Dessutom har vi ytterligare en lös panel på 100 W att lägga ut på däck vid behov så nu tror jag att vi äntligen skall vara i balans när det gäller elförbrukning kontra laddning.
Magnus vid tangenterna
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!
Lämna ett svar
Du måste vara inloggad för att publicera en kommentar.
Ser väldigt bra ut med hightech batteri kontroll.
råsegel på akterdäck i undanvind?
Ja – eller hur?!? Nu får ni komma och segla med oss i sommar…
Tiina & Magnus
Det var så lite så! Toppen om allt funkar nu 🙂