Loading Likes...

18-månaders landservice

sy-Sofia-före

Vi har inte lyft Sofia sedan september 2014, så nu var det hög tid att få upp henne på land för lite ”underlivsarbete”. Hon var förvånansvärt ren, så vår bottenfärg (Micron Superior) får klart godkänt – men det fanns ändå en del att göra. Vi körde ganska hårt med högtryckstvätten denna gång för att få bort all lös färg, så här är hon inte så vacker.

Båten-ska-stripas

Tips-från-Youtube

Vi har haft problem med att vattenlinjen legat för högt i förhållande till bottenfärgen, så nu tar vi ett rejält grepp och målar upp bottenfärgen ca 15 cm. Detta innebär att den blå snobbranden målas in, så vi fick skapa en ny. Vi valde 3M´s bästa folie i 80-serien hellre än att måla. På så sätt kan man enkelt förnya vart 10:e år om man så önskar. Att montera den var dock en utmaning jag sett fram emot med blandade känslor. Vi började med att märka ut överkant med små ”pilar” i rätt höjd. Tricket är sedan att använda rikligt med diskmedelsvatten för att få en chans att justera in folien innan den nyper fast.

hantera-luftbubblor

När folien sitter där vi vill ha den tar vi en isskrapa som vi lindat in i en microfiberduk för att pressa ut vattnet och fixera den. Därefter är det dags att med skalpell eller nål punktera ev bubblor och trycka ut luften.

Sa-himla-blank-och-fin

Slutresultatet blev över förväntan. Hon ser ut som kommen direkt från varvet, men med lite lägre och smäckrare fribord.

många-timmar-med-armarna-över-axelhöjd

Därefter är det dags för polering

Denna gång provade vi en ny polish från Autosmart, Mirror Image, som överträffade alla förväntningar. Friborden ser verkligen ut som nya igen! Efter poleringen lade vi på en sealer från Turtle som vi använt i många år med mycket bra resultat.

Bling

Ytan ser nu ut som glas! 🙂

Propeller-före

Vår Gori-propeller har förmodligen aldrig demonterats för rengöring och service, så nu var det dags. Fick tag i en anvisning på danska på nätet och plockade isär alla delar. Denna propeller är pga av sina två växlar väldigt mycket mer komplex än Pentas trebladiga prop som vi tidigare haft, så för säkerhets skull tog jag bilder under demonteringen så att jag skulle ha en rimlig chans att få ihop mekanot igen. Här ser man hur mycket kalk och beläggningar som fanns på blad och kuggar.

Propeller-efter

Efter en natt i ättiksbad, en timmes polering och noggrann infettning är den nu i nyskick igen.

Propeller-fungerar-igen

Självklart bytte vi samtidigt alla anoder samt de gummibussningar som dämpar när bladen viks ut. Vi passade också på att byta ut ”gummiplattan” som tätar mellan drev och skrov.

fore-efter

Före – efter. Här ser man väldigt tydligt skillnaden mellan den gamla och den nya vattenlinjen.

blank-och-fin

Blank och fin, men både vi och Sofia längtar tillbaka till ett mer rörligt element. Marken lutar och vi får sova med extra dynor under madrassens huvudända. Dessutom är snart toatanken full, och slangen från hamnens tömningspump räcker inte riktigt ända hit. 🙂

/Magnus

1 svara
 1. SySofia
  SySofia says:

  Vill bara lägga till en sak – som jag tyckte var ganska rolig.

  Vi satt i sittbrunnen och pustade ut efter att Magnus lagt 14 timmar en dag – och jag ca 6 timmar (eftersom jag jobbade också).

  Jag berömde Magnus såklart – vilket fantastiskt arbete osv. Så efter en stunds tysnad så börjar Magnus

  – När vi lyfter båten nästa gång – det blir 2018 – då ska vi byta det… och göra.detta.. och fixa det här…

  Jösses! – Vi hade ju inte ens stigit ur arbetskläderna… och han var redan där (?)

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar