Loading Likes...

Vi har ju sedan tidigare 200 W solceller och en Efoy bränslecell, men med 2 kylar och en frys samt alla instrument gör vi av med ca 150-200 Ah per dygn och då behövdes ännu mer ström för att hålla jämna steg.

Vi valde att göra två åtgärder; dels skaffade vi en lös solpanel på 100 W som vi kan använda när vi ligger på svaj, dels installerade vi en Sterling laddregulator som reglerar laddningen från motorns ganska ointelligenta generator. Vi satte också in en CTEK 250 Dual regulator som tar hand om strömmen från både våra fasta solceller och den nya lösa solpanelen. Vill vi sedan komplettera med en vindsnurra kan även denna kopplas via CTEK-regulatorn.

För att enkelt kunna koppla in den nya solpanelen monterade vi ett fast elintag vid mastfoten där vi enkelt kan plugga in kabeln från panelen.

”Foto elintag”

Sterling-regulatorn fungerar precis som en avancerad landströmsladdare vilket skall ge optimal och skonsam laddning till batterierna. Den gör att mer ström kan tryckas in på kortare tid och vid långvarig motorgång när batterierna är fulla går den ner på underhållsladdning anpassad för våra AGM batterier. (Ca 13,7 V vid 20 grader C)

Ett soligt dygn får vi nu ett överskott av ström under de ljusa timmarna som kan kompensera för åtgången under natten. När vi seglar längre sträckor där även autopilot och instrument drar stora mängder el räcker det med korta perioder motorgång någon gång per dygn för att hålla jämna steg med förbrukningen.

2 Kommentarer
 1. Peter Carstens
  Peter Carstens says:

  Mycket finns tipps o beskrivningar .
  En fråga , vad jag vet klarar c-Tec bara 20 amp , och ska ni dit med vind snurra oxå . Kommer den att klara att hantera det ?
  Med vänlig hälsning, Peter

  • SySofia
   SySofia says:

   Hej Peter,

   C-Tecen hanterar numera endast vår hopvikbara extrapanel på 100 W. När vi utökade de fasta cellerna till 400 W installerade vi också en Victron 100/30 Smartsolar. Vi får nu så mycket ström från solen så jag tror inte att vindsnurra blir aktuellt. Se senare inlägg om Litiumbatterier och solceller.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar