Loading Likes...

dsc_0025.jpg

Inför denna säsong har vi ägnat åtskilliga timmar åt att läsa på om ankring och ankare. Vi har hittills litat till vårt 20 kg Delta som är ett bra ankare, men vi har känt att det varit lite för lätt. Delta tillhör också en tidigare generation av ankare som idag överträffats av tex Spade och Rocnas modeller. Vi fastnade, efter att ha studerat de ganska få bra ankartester som gjorts, för Rocna. Efter mycket mätande och funderande insåg vi dock att Rocnas originalmodell med rullbygel inte skulle fungera ihop med vårt peke med integrerad stege.

Stort och litet ankare

Som tur är följer vi med stort intresse Dennis och Katarina på S/Y Resolute och deras bloggande om sin långsegling. De har uppgraderat sitt ankringssystem med ett ganska nytt ankare från Rocna som heter Vulcan. Detta ankare skall enligt uppgift ha samma prestanda som bygelmodellen, men tack vara en speciell stock slipper man bygeln. Vi valde en storlek på 25 kg, vilket enligt Rocnas tabeller är väl tilltaget för våra dryga 10 ton och 13 meter. Som vanligt fick vi bra och snabb hjälp från Bengt på Hjertmans i Sisjön som efter en dryg vecka hade vårt nya ankare hemma på lagret. (På bilden syns vårt nya Rocna tillsammans med vårt dingeankare, lite skillnad i storlek:-) )

20160319_230409.jpg

Vår gamla trotjänare……

Rocna Vulcan på plats

Så här bra blev passformen på peket, inga problem att fälla ut stegen. Nu räknar vi med att ligga tryggt även om vinden går över 20 m/s.

5 Kommentarer
  • SySofia
   SySofia says:

   Hej Stina, ja det ser ut så på bilden, men det måste vara vinkeln. Vi får se nu till påsk hur det blir med nya installationen. Vi hoppas att det blir bra. Älskar att svajankra…

  • SySofia
   SySofia says:

   Vårt Rocna Vulcan har funkat jättebra. Fäster snabbt igen vid vindskiften och klarar de flesta bottnar. Vet inte om bygelmodellen är ännu bättre, men den kunde vi inte ha pga vårt peke. Har också goda vänner på Resolute som just kommit hem efter drygt två år i Medelhavet och Västindien, de har ett likadant 25kg Vulcan och är supernöjda.

 1. Stefan
  Stefan says:

  HejFunderar på 25 kg Vulcan till 12 meter, 12 tons segelbåt med peke.Rocna rekommenderar 10 mm kätting och vi är inne på 80 meter och tvekar mtp vikten, har idag 8 mm galvad kätting.Några tips nu med några års erfarenhet?

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar