Loading Likes...

20 juni 2019 – Ponza (Italien)

Fyrverkerier och “Bona Festa”

I Ponza Marina skulle det kosta 1800 kr per natt för oss. Jösses! – Det är ju faktiskt tokmycket pengar, även om både hamnen och personalen var gullig. Som tur är så finns det massor av fina ankringsmöjligheter runt ön, som för övrigt är riktigt fin.

Här är husen glassfärgade, människorna trevliga och maten god. Och överallt vackra blommor. Vi ankrade utanför hamnen i två nätter.

Första dagen ägnades åt ett kul uppdrag vid datorn – som “idespira”, medan Magnus ägnade sig åt båtunderhåll. Det går fantastiskt bra att jobba från båten, jag behöver ju bara internet – och det finns nästan överallt : -)

Det fanns också tid att ta sig in till staden Ponza för lunch. Därefter utforskade vi några grottor. Precis under fyren fann vi The Caves of Pilates. Det såg ut som en simbassäng utmejslad direkt i berget, som ett gammalt ”SPA”. Senare kunde vi läsa att det var från romartiden.

Nästa dag hyrde vi en moppe och körde runt på ön. Det var härligt med lite fartvind eftersom det var väldigt varmt.

Vi hade fått tips om att parkera moppen utanför Annas restaurang på öns norra spets, för att sedan ta trapporna ned till vattnet. Gissa om det var skönt med ett dopp. Men sedan skulle man ju upp för dessa trappor igen. Efter det ville man gärna ta en kall dusch.

När vi lämnade tillbaka moppen, sa uthyraren “BONA FESTA”.  Det visade sig att det var “The festival of San Silverio”. Vilken tur – just när vi var där.


Det förklarar alla finklädda människor vi sett överallt och det förklarar även fyrverkerierna. Det var verkligen fyrverkerier heela dagen. Vi vaknade redan klockan 6 av deras första stora fyrverkeri.

Alla var festklädda, en del var bara festliga. Kika på killen med flaskorna. Det syns inte på bilden – men det gungade en del, men den grabben hade bra balans.

I hamnen kunde vi se massor av dekorerade båtar, stora och små, som körde i procession med en blomdekorerad staty av helgonet San Silverio ombord på en av dem.

Denna färgglada tradition pågick samtidigt som det spelades musik, sköts salut och tutades i båttutor. Kul att få uppleva detta.


Det var som sagt fyrverkerier under hela dagen. Jag har aldrig sett fyrverkerier i dagsljus. Kan tycka att det är lite finare på kvällen.

Vi tog dingen in till den festliga staden som nu firat sitt helgon i en vecka och nu var det finaldag. Då stod deras svar på Charlie Norman på scenen. Igår var det ABBA-Tribute (kunde vi höra från båten).

Mysigt att gå där i den ljumma natten och delta i festligheterna. Det verkar som att ALLA var där. Unga – gamla och allt däremellan. Det kändes som att det bara var vi som inte var därifrån.

När vi sedan kom tillbaka till Sofia satt vi på första parkett när de skickade upp finalen av fyrverkeriet. Det var vackert och höll på i evigheter. Vågar inte ens tänka på vad det där kan ha kostat…

Tiina vid tangenterna

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar