Elförsörjning

Loading Likes...

Vi vill ju gärna vara oberoende av landström för att kunna ligga ute bortom civilisationen så länge vi känner för det. Då vi har en frys, en kylbox och ett kylskåp ombord, går det såklart ganska mycket ström, ca 100-120 ah per dygn. Det första vi gjorde var att montera två st solpaneler på totalt 200W mellan radarstolparna i aktern. Dessa har fungerat mycket bra och en solig dag går vi i princip +- noll under dagen. Tack vara NOA-fästena går det att vinkla panelerna så att vi bättre kan följa solen, något vi märkt ger en markant ökning av ström jämfört med ett helt plant montage.

Solceller mellan radarstolparna

Solceller mellan radarstolparna

Det räckte ju dock inte för att kompensera nattens förbrukning, så nästa steg blev att installera en bränslecell från Efoy. Den drivs av metanol och ger endast lite koldioxid och vatten som restprodukt. Från denna kan vi maximalt få ut 180 ah per dygn, så nu kan vi klara oss utan landström eller motorgång i ca 9-10 dygn på 10 liter metanol. Bränslecellen är installerad i en av sittbrunnsbänkarna och sköts från manöverpanelen nedan.

Manöverpanel Efoy

Manöverpanel Efoy

För att hålla ordentlig koll på förbrukning och batterierna status har vi också installerat ett övervakningsinstrument från Victron som fungerar fantastiskt bra. Nu är det väldigt enkelt att se till att aldrig dra ur mer än 50% av vår 400 ah batteribank.

Batterimonitor

Batterimonitor

Batterierna valde vi att uppgradera till 4 st 100ah AGM från Mastervolt som har varit väldigt hjälpsamma och tillmötesgående. I samband med detta ersatte vi också den gamla Quickladdaren med Mastervolts 50ah laddare.

Vi funderar även på en vindsnurra i aktern, men efter sommarens segling känns det som att vi klarar oss väldigt bra med den konfiguration vi nu har. Kanske kompletterar vi med en enkel 4-takts bensingenerator som är smidig att stuva undan. Vi får se….


[fblike]


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar