Vattenburet värmesystem

Loading Likes...

Då vi skall bo ombord året runt samt kunna segla även i nordliga farvatten, har vi valt att satsa på ett avancerat värmesystem från MPC. Värmen distribueras via 7 st fläktkonvektorer som är mycket tysta och strömsnåla. I varje utrymme ombord sitter det en termostat som slår av och på respektive fläktkonvektor. På så sätt kan vi välja att ha olika temperaturer i olika utrymmen.

Mycket rör blir det....

Mycket rör blir det….

På bilden ovan syns hjärtat i systemet. Allt sitter samlat på en 50×50 cm tavla i motorrummet. Här finns två st Kalix 2000 W elpatroner samt en dieselvärmare på 5000 W från Eberspächer. Primärkretsen i systemet passerar också varmvattenberedaren vilket ger oss ytterligare 800 W effekt. Alla värmekällor kan köras var för sig eller tillsammans, beroende på hur stort värmebehovet är.

En av salongens två konvektorer

En av salongens två konvektorer

Allt som syns på utsidan

Allt som syns på utsidan

Då vi ändå tänkte höja durken i halva toan för att få en bra “balja” för duschplatsen passade vi på att dra returledningen från toalettens konvektor i en slinga under durken. På så sätt har vi fått en mycket väl fungerande golvvärme på toa.

Isolering och reglar under den nya högre durken

Isolering och reglar under den nya högre durken

Det färdiga resultatet

Det färdiga resultatet

Hela systemet styrs från manöverpanelen nedan. Vredet i mitten är en reostat där vi kan reglera fläktarnas varvtal steglöst.

Manöverpanel MPC

Manöverpanel MPC

Som backup och för vanlig sommarsegling har vi också en vanlig 5 Kw luftvärmare från Eberspächer. Med den kan vi också få värme under kapellet i sittbrunnen.

Manöverpanel luftvärmare

Manöverpanel luftvärmare

[fblike]

6 Kommentarer
 1. Lasse Wiborg
  Lasse Wiborg says:

  Hej!
  Jag ser att ni har ett slutet värmesystem med expansionstank istället för avluftning. En sak jag alltid undrat över är hur man trycksätter ett sånt system? I huset kan man ju bara spruta in vatten med tryck från vattenledningen och komma upp i 1 bar eller nåt. Hur gör man i en båt där en glykolblandning ska trycksättas?

 2. Magnus
  Magnus says:

  Hej Lasse,

  Just nu har vi ingen glykolblandning, utan vanligt vatten. Vi använder då samma metod som i ett hus genom att koppla en vattenslang till den vänstra “Gardenakopplingen” du kan se på bilden. Sedan är det bara att öppna kranen och fylla upp till ca 1,5 bar.

  Vi har tidigare haft en glykolblandning, och då blir det lite stökigare. Vi använde då en pump kopplad på en borrmaskin och sög glykolblandning från en hink. Det är viktigt att försöka hitta en pump av hyfsad kvalitet som orkar få upp systemet till rätt tryck.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar