Loading Likes...

 Påskfirandet i Spanien

TheThe Holy Week eller Santa Semana som det heter i Spanien firas överallt med massor av parader och folk ute på gatorna. Det är en viktig vecka för både troende och inte troende. Semana betyder just vecka.

Medlemmar av olika religiösa brödraskap paraderar genom gatorna i takt till musik och trummor. De har olika färger på klädsel och ofta ”hoddiesar”. De bär också på statyer som visar olika händelser ur bibeln.

Det måste vara jättetungt för männen eller “bärarna” som går runt med de tunga statyerna. Processionerna pågår i timmar. Vi har fått uppleva Santa Semana både i Cartagena – Torrevieja och i Alicante.

Just i Cartagena sammanfaller Santa Semana med ett lokalt firande till deras alldeles egna “Patron of Cartagena”. De klär sig i jättefina traditionella kläder och vandrar med blommor i famnen genom staden. Dessa blommor bildar ett blomsterhav utanför Iglesia de la Caridad.

En av kvällarna när vi var i Cartagena var vi med Anja och Jens ute för en bit mat – som ledde till en liten barrunda som sedan avslutades vid ett-tiden på natten med ett besök i just Iglesia de la Caridad. Denna fina gamla kyrka var helt fullsatt – mitt i natten. Vilken härlig stämning. (Se videon – ovanför :- )

Cartagena har dessutom stolta militära traditioner som gör att firandet och festen lite annorlunda jämfört med andra platser i Spanien. Fast såklart – alla städer vill nog gärna säga att just deras firande är det allra finaste. I Malaga är det en riktig turistattraktion.

En väldigt bra grej är att de ställer ut stolar längs gatorna så att alla ska kunna se och uppleva paraderna från första parkett. Vi tänkte att bäst att vi grabbar en bra plats innan det börjar, men det visade sig vara hlet okej att liksom följa med paraden.

De är bra på det här med traditioner och festligheter här. Jag läste någonstans att det alltid pågår någon lokal Fiesta någonstans i Spanien – eller åtta Fiestas – varje dag – året om – bara i Andalusien – faktiskt. Bara en så´n sak!

Så glad att vi fick uppleva det här, just i Cartagena – och dessutom tillsammans med Eva och Ingemar – och Jens och Anja.

Tiina vid tangenterna

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar