Loading Likes...

Så var det äntligen dags för Nordsjön

Det blir många och täta kontroller av väder och vindar. Vi kikar på alla möjliga olika väder faktiskt, Predict Wind – YR – och några till. För att kunna hitta ett väderfönster stort nog för vår överfart.

Eftersom vi har goda vänner (Aliara och Skuggfaxe) – som också ska över men från annan plats så kikar vi även på hur deras överfart kommer att se ut rent vädermässigt. Mycket väderprat alltså. Men också god mat och vi flyttade oss också närmare Skottland genom att gå ännu längre sydväst till Skjernöya.

Här hittade vi ett urgulligt och väl skyddat ställe och ankrade upp mitt i viken. Den Norska destinationsflaggan plockades ner – och istället hissades den Skotska. Nu är tid för avfärd bestämd till 03.30, precis som Predict Wind tidigare föreslagit..

Det är mest Magnus och Håkan som kikar på väder och vilken rutt vi ska välja. Jag försöker allt jag kan att hänga med. Men jag tycker att tider och vindstyrkor bara ändras hela tiden och när jag sedan kikar på sjökortet (DANGEROUS WAVES) – samtidigt som jag hör att det kan komma att bli 3-4 meter höga vågor, så undrar jag lite tyst för mig själv om jag blivit helt tossig som gått med på det här – frivilligt!

Men off we go – och det är lite stökigt i början, med vågorna. Men sedan går det som på räls. Stämningen ombord är på topp. Vaktschemat fungerar bra – maten är god (igen något som vår gourmet-kock har förberett – bara att värma). Kaffet smakar gott. Sofia sköter sig som en dröm i vågor på mellan 2-4 meter och vindar mellan 7-13 m/s. Magnus går sin vana trogen ner och duschar för att sedan komma upp i pyjamas innan sitt första sovpass vid 22-tiden. Han påstår att det till och med gick bra att stå upp i duschen, vi andra tvivlar och nöjer oss med en raggardusch.

Allting funkar som vi har tänkt oss – med klibbdukarna i pentryt och diskbaljan som passar perfekt i bordet i sittbrunn.

Här seglar vi med vårt Code segel – och gör därmed god fart. Totalt snittade vi 7,14 knop på de 320 NM från Mandal till Fraserburgh. Toppnotering blev 11,2 knop – inte riktigt ett rekord för Sofia, men bra nära.

Höjdpunkten på resan var att bli riktigt fint firad på min födelsedag – med både födelsedagssång, present och tårta. Mitt ute på Nordsjön! Så nöjd med nytt cyklop och snorkel. Kan också avslöja att dessa pojkar verkligen kan sjunga.

Kort därefter kom delfinerna och gör sina fina konster – som på beställning. Jag kunde inte sluta le.

Dessutom fick jag nya fina bilder till min #utsiktfrånminafönster på Instagram. Detta är utsikten från mitt sovrumsfönster…

Dags att ta in ett rev på storseglet

Snart solnedgång på Nordsjön

Sofia – enda fritidsbåten i hela Fraserburgh

En välförtjänt pint – precis före de stängde baren Ship Inn.

Tiina vid tangenterna – med Magnus intill

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar