Loading Likes...

I Lillesand äter vi traditionsenlig sillunch och firar midsommar. I hamnen håller de på att ordna med någon slags hamnfest. Vi sitter på första parkett i vår sittbrunn när de ägnar sig åt soundcheck. Det tyckte jag var jättemysigt.

Magnus och Håkan tar ett varv i Lillesand och kanske att det blev en öl också. På kvällen gick vi åter igen runt och kikade på byn och i hamnen och slogs av att det var så folktomt. Kanske att det berodde på att man i Norge firar Sankt Hans Aften istället för midsommar. Och då ska man tydligen ta sig antingen upp i bergen – eller till havet och kolla in när de tänder eldarna. Nu såg vi inga eldar alls, istället gick vi till en av alla restaurangerna vid vattnet och åt en bit mat.

23-24 juni Lillesand – Blindleia

Vi går genom vackra Blindleia med ganska mycket vind, givetvis från fel håll. Vi hittar en härlig naturhamn, färgen på vattnet är helt fantastiskt! Solen tittar fram och det blir både grillat och en liten tur med vår nya Ida (dingen) för att se om vi planar med tre vuxna ombord. Det gör den inte riktigt, bara nästan – men nu vet vi det i alla fall.

24-25 juni Blindleia – Kristiansand

Nästa dag tog vi oss till Kristiansand. Här valde vi att tanka mer diesel. Man vet ju aldrig – jag har hört om de som fått gå för motor över Nordsjön. Sofia har 210 liter diesel vid full tank och det lär räcka till ca 60 timmars motorgång. Så vi bör klara oss. Men väderprognosen säger mycket vind – till och med jättemycket vind om du frågar mig.

Vi har laddat ner Predict Wind och där finns en funktion som jag tycker är toppen. Skriver vi in båtens snitthastighet i olika vindvinklar så räknar den ut när det är bäst att kasta loss. Programmet tyckte att vi skulle kasta loss på tisdag morgon kl 03.30, så det är vad vi siktar på.

I Kristiansand träffar vi en go norrman som berättade lite om sina olika regattor som han varit med om – och om jag förstod allting rätt så skulle han iväg på ytterligare en. Han sa – ”jag driter i hur mycket det blåser – båten klarar allt”. Det visade sig att han hade olika besättningar varje gång – för de var livrädda och åkte aldrig med igen. Känns ju spännande att höra så här innan man själv ska iväg för första gången.

I Kristiansand stannar vi i två nätter och även här är det stor fest som hörs i hela hamnen. Vi är ute och äter riktigt gott på en pub med många goa ölsorter – och trevlig personal. Efter att ha handlat – och fyllt vatten drar vi vidare västerut och söderut.

Tiina vid tangenterna

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar