Loading Likes...

Handyman – olika roller ombord

Vi gillar Håkan Karlsson – så underbart att han var med oss när vi skulle ta språnget över Nordsjön. Kändes tryggt och bra. Dessutom har han alltid nära till skratt.

Att vara tre personer ombord gav oss mycket bättre vaktschema. 3 timmar på – 6 timmar av. Särskilt jag kände att det var tryggt att han var med – då jag var lite osäker på om jag skulle klara att stå till rors som ensam ansvarig i natten.

Nu gick det alldeles lysande faktiskt. Riktigt mysigt faktiskt att segla förbi oljeplattformar – spana efter båtar. Dessutom har man sällskap – tror att de heter stormfåglar. De följde med oss hela resan.

Det visade sig också vara helt naturligt med rollerna ombord. Jag – är en rutinerad ruffhäxa, dvs har inga problem att vara nere i båten och fixa med mat – kaffe och disk. Magnus är såklart vår kapten, men också väder-Mangan med järnkoll på vädret. Dessutom är han vår gourmet-kock.

Håkan visade sig vara vår personliga hållfasthetskontrollant. Med hans hjälp fick vi snart veta var och hur förbättringar i just hållfasthet ombord ska göras. Mitt på Nordsjön kunde vi konstatera att toalettstolen är för svag i infästningarna. Helt plötsligt stod han där med toalettstolen i händerna.

Vidare testade Håkan räckverket runt pentryt och vi kunde konstatera att Bavaria har byggt detta alltför klent. Detta och toalettstolen kunde vi snabbt åtgärda tack vare Karlsson.

Även skydden för knapparna till de elektriska vinscharna visade sig vara klena. Detta kunde vi också ordna med hjälp av Dr Sails fantastiska epoxy.

Gott att både Karlsson och Magnus är duktiga på klurigheter. Låset till toaletten gick också sönder – och när låssmeden i Kristiansand inte kunde laga detta – så fixade dessa båda handymans detta med glans.

I Fraserburgh mönstrade Håkan av för att hyra cykel och cykla längs Caledonian Canal. Nu var vädret inte så där alldeles på topp – så Karlsson checkade in igen när vi kom till Inverness.

På Hotel s/y Sofia är det trivsamt och ingen är gladare än vi. Varmt välkommen tillbaka

Tiina vid tangenterna

Håkan lämnar oss i Fraserburgh, lyckligt ovetande om att vi skulle ses igen samma kväll i Inverness.

7 Kommentarer
  1. Håkan karlsson
    Håkan karlsson says:

    Hej!
    Båtlivet är som livet i stort, fast komprimerat och nästan som i en försöksanläggning. Alla vardagliga funktioner, uppgifter och utmaningar finns precis som i vardagen på landbacken. Till sjöss är det dock bara vi som är ombord som skall lösa allt. På Sofia finns en fantastisk planering som byggts upp under lång tid för att hantera vardagen och det som dyker upp. Min ofrivilligt påtagande roll som säkerhetskontrollant är naturligtvis en av de tyngsta ( huvudsakligen beroende på min vikt) rollerna ombord. Förutom de kontroller som genomfördes ombord ute på Nordsjön, med härliga vindar vindar på 10-14 m/s och 10-11 knop, har jag några tankar och idéer på nya tester som jag hoppas att vi snart kan genomföra.
    /Håkan

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar