Loading Likes...

Lyft, skrovgenomföringar och polera, polera, polera……

Efter en stillaliggande vinter i Almerimar som är lite ökänt för mycket beväxning valde vi att lyfta Sofia under 4 intensiva dagar på varvet. Utöver allt det vanliga jobbet med polering, anoder och bottenmålning var det också dags att byta ut några av skrovgenomföringarna till toaletten med tillhörande slangar. Inte ett jobb vi sett fram emot, men slangarna hade börjat släppa igenom lukt och efter över 10 år kändes det rätt att även byta genomföringarna då dessa två är de enda som befinner sig helt under vattenlinjen.

Botten var inte så beväxt, men propellern såg inte så rolig ut.

Proffsig personal på varvet.

Här får man inte tvätta botten själv utan det ingick i de ca 600 EUR vi betalade för lyft, sjösättning och 4 dagar på land.


Tvätta friborden fick man dock göra själv. Gillar vår teknik att använda en golvmopp med teleskopskaft. Halverar arbetstiden och sparar rygg och axlar inför kommande plågor under poleringen….


Tiina förbereder för nya drevdamasken. Har aldrig lyckats få dessa att sitta kvar mer än en halv säsong. Får se hur det funkar denna gång med rekommenderat lim från Bavaria inköpt hos tyska SVB.


Under tiden börjar jag med skitgörat att demontera de gamla toaslangarna, kranarna och genomföringarna. Det är trångt, det är skitigt och det stinker…..


Slangarna och kranarna var en tuff match att få bort, men själva genomföringen gick sedan enkelt att trycka ut ur skrovet. Här renslipar jag inför montering av de nya.


Vi valde genomföringar och kranar från Italienska Maestrini i avzinkningshärdig mässing. Detta är en hel vetenskap och helst hade jag valt komposit, men då dessa är så mycket större fick det inte plats. Brons hade också varit trevligt, men inte för tre gånger pengarna. Efter att ha sett Youtube-kanalen Sailing Brittaly som gjort ett över timslångt avsnitt om just genomföringar valde jag samma lösning. Maestrinis produkter är mycket väl dokumenterade och viktiga saker som att kulans axel är i mässing och inte rostfritt går tydligt att läsa sig till. Dessa var inte billiga, men jag känner mig trygg med valet och räknar med minst 10 problemfria år. Gällande slangarna köpte vi de dyraste vi kunde hitta då dessa fått mycket fina recensioner. Allt material köptes hos svb.de som är mycket proffsiga och de levererar för ca 9 EUR inom EU på bara några dagar.


De nya genomföringarna tätades med Sikaflex 291.


Arbetet tog totalt ca 8 timmar, men nu har vi en mycket väl fungerande toalett som inte luktar alls. Supernöjd!


Redo för bottenmålning med ”spermiedräkt” och handskar….
I år valde vi en färg som heter Hempel NCT. Får se om några månader hur nöjda vi är. Verkar dock lite för mjuk tycker jag nu i skrivande stund, mycket färg lossnar när man skrubbar vattenlinjen.


En glad och en utmattad…..


Efter målning kommer det lite mer belönande arbetet med polering.

I år kör vi med 3M Perfect-It Medium Cutting Compund.


Avslutar med 3M Perfect-It Wax. Resultatet blir verkligen fantastiskt och det är roligt att se att det fortfarande går att få ett ännu lite bättre resultat än föregående år.

Propellern


Propellern får en polering och nya anoder. Avslutar med ett anti-havstulpan-fett från tyska Yachticon. Får se i höst om detta är bättre än Biltemas propelleraxel-fett för att hålla beväxningen borta.


Perfekt väder för båtfix, slår mars månad hemma på Amundön med hästlängder…..


Alltid lika positiv…..


Liten paus, känns i axlar och armar…..


Pratstund med tysk granne på varvet.


Klar för sjösättning.


Trötta men nöjda.


Äntligen tillbaka i sitt rätta element. Må säsong 2019 börja!

Magnus vid tangenterna

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar