Loading Likes...
Almerimar 2019-01-11

Vi syr Dinghy Chaps

”Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert.” tänker jag – för att citera Pippi. Men att sy dinghy chaps visade sig vara svårt. Jättesvårt. Jag började med att skapa en mall (såklart). Första försöket gjordes med hjälp av ett gammalt lakan och en sax. Det tog hela dagen.

Det fina med att arbeta med denna typ av spännande projekt är att man får vara utomhus – och man träffar en massa nya goa människor. Irene kom och pratade en stund. Hon och hennes Tomas har seglat med sin Dehler 39:a (Lira) i medelhavet i många år.

Att man lär känna andra seglare är också en av fördelarna med att stanna en längre stund på samma plats, och just här i Almerimar finns en ganska stark gemenskap. June och Gary som seglar sin Friendship kom med många fina tips, och andra kom förbi med glada tillrop.

När sedan hela dagen gått kom även Magnus över för att hjälpa till. När vi sedan lyfte mallen fick jag en känsla av att lakansväv kanske är ett för stretchigt material. Dessutom hade jag ett litet problem som jag inte lyckats lösa. Men det finns säkert svar på den saken på Youtube, tänkte jag.

Så NOTE TO SELF!!! – Titta alltid efter på t ex Youtube FÖRE du börjar malla en hel dag med lakansväv. Kikade på den här filmen och kan konstatera att jag var inte helt fel ute – men jag har helt klart använt fel material. Dessutom fick jag svaret på hur jag skulle lösa formen i fören.

Så vi åkte iväg och köpte bygg plast. Och började om. Den här gången hjälpes vi åt. Jag tänkte att med bättre material, ny kunskap, en övningsrunda och fler händer så kommer det att gå fort. Men nä –  det tog också en hel – lång dag – och resulterade i en väldigt ful hög.

Denna fula hög tog vi med oss hem till Göteborg när vi var hemma för att fira jul. Tanken var att vi skulle sy hemma. Men när vi ritat och klippt ut alla delarna på tyget inser jag att vi måste ha möjlighet att prova på gummibåten före vi syr.

Den fantastiska symaskinen är av märket Pfaff, bästa symaskinen jag någonsin sytt med. Tusen tack Irene (Lira) för att jag fick låna den. Men trots det var det knöligt och tog många timmar.

Ofta när vi arbetar med något ombord är det Magnus som projektleder och jag som hjälper till. Denna gången var det ombytta roller. Men utan Magnus hade jag aldrig klarat uppgiften – tror jag.

Så vi sydde – och provade – och sydde och provad i många många timmar.

Det var väldigt gott att ha Ida – som vår dinge heter – ombord på fördäck under tiden.

Vi arbetar på flitigt – till solen går ner.

Vi åkte till och med till Roquetas de Mar – där vi fann en som kunde printa ut logon. Det tyckte vi var fint.

Och när vi till sist blev klara var vi såååå nöjda! Så High Five!!!! Detta firade vi med en kväll på Mario’s där seglarna har en Get Together varje fredag.

När vi nu ändå är igång och syr – och vi hade lite tyg över – så blev det dessutom ett nytt skydd till utombordaren.

Pannlamporna är bra när vi detaljarbetar så här i sittbrunnen.

Blev lite full i skratt när vi slutligen var helt klara med allting – och jag kikade på trådrullen. Vad är oddsen för det? Kanske borde köpa mig en lott : -)

Vi köpte ett nytt duschdraperi när vi var på Ikea i Malaga. Detta måste anpassas precis som allting annat ombord. Så bäst att passa på nu när vi vintervilar….

Denna gången blev det både förstärkning vid tryckknappen och ett omtag…

Förutom Almerimars egna radiokanal – som seglarna håller igång varje vardag kl 10 – finns numera även en egen Facebookgrupp. Där kan man tipsa och annonsera om lite allting. Om man vill sälja något eller om man behöver hjäp. Dessutom kan man tipsa om kommande roligheter. Dessa fina vinschskydd köpte vi av June (Friendship).

Tiina vid tangenterna

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar