Loading Likes...

Efter Ylva-veckan blev det Håkan-veckan: -) Så himla mysigt att få dela vårt stora äventyr med nära och kära. Håkan har precis som Ylva varit med oss ombord tidigare – så det krävdes ingen inskolning här… Allt bara känns rätt och flyter på bra.

Men vi har ju ett väldigt konstigt väder. Jag tänkte att det var ju extra härligt att Håkan var med när vi nu skulle segla i ”farliga” vatten – särskilt när man ska förbi två sund – Chenal du Four och Raz de Sein. Enligt vad jag fått höra så kan strömmarna bli upp till 12 knop. Och ja – då är det viktigt att ha vind och ström med sig – annars blir det Dangerous Waves.

Men vi hade ingen vind alls… på hela veckan. Och det lilla som kom – kom från land. Men jag klagar inte – särskilt inte när vi har soligt och varmt, god mat och dryck och trevligt sällskap. Ja – OCH så fick vi äntligen se delfiner…

Paddleboardpremiär

Första kvällen tog  vi oss från Brest till en liten ankarvik intill en av många fina fyrar i Bretange – La Phare Du Petit Minou. Michael ankrade sin Fanta Four alldeles intill. Vi skrattade gott när Håkan och Michael testade Paddleboard för första gången. Efter det blev det grillfest ombord. Himla jättetrevligt!

Efter det seglade vi till ännu en ankarvik – eller ska jag säga ankarbeach eftersom vi släppte ankar intill en riktig badstrand. Michael gick tillbaka till Brest för att hämta upp en ny crew-member inför seglingen över Biscaya. Istället så träffade vi Mo Chara som ankrade intill. De har blivit med både Bimini och dinge sedan vi träffades sist.

Vi tog dingen in till byn Audriene som visade sig vara jättegullig med gamla fina hus från 1800-talet. Dessa byggdes av köpmännen som en gång levererade vapen till den franska flottan.

Här möttes vi av både musik och marknad vilket alltid är extra trevligt. Vi strosade omkring lite grann och åt sedan gott på en många restauranger. När vi sedan kom tillbaka till dingen – så hängde hon i luften… Det är inte lätt det här med tidvatten.

Nästa stopp blev The Archipilago of Glenans, Bretanges svar på Väderöarna – typ. Fransmännen själva jämför med Seyschellerna – om man kikar i turistguiden. Vi tyckte det var jättefint – särskilt solnedgången. Märklig upplevelse att endast ha några små skär som skydd mot stora Atlanten.

I Croix fick vi för första gången förtöja mellan två bojar – och detta tog de 18 Euro för. Sedan kom det båtar som förtöjde i samma bojar – både framför, bakom och på båda sidor om oss. Det blev ett litet kluster kan man säga. Tur det inte blåser!

Vi tog dingen in för en bit mat. Croix är en vacker ö och hamnen ligger i huvudstaden St Tudy – som först verkade vara en ganska sömnig stad, vilket passade oss ganska bra. Men sen – sent på kvällen började partyt. Vi satt ombord och skrattade lite åt att den unge DJ:n envisades att spela Avicii och liknande – emedan publiken på kajen dansade synkroniserad folkdans (typ!)

Eftersom Frankrike firade sin nationaldag just idag blev det också ett enormt fyrverkeri. Först tyckte jag att det var fantastiskt. Jag menar – här sitter vi på första parkett!!! Jag älskar fyrverkerier. Men sedan upptäckte jag att vi faktiskt var alldeles för nära – och vinden förde både aska och krutrester emot oss. Jag kunde inte låta bli och tänka på brännmärken i plasten – eller ännu värre.

Slutstationen på Håkan-veckan blev Port-Louis. Här möttes vi av en gullig Harbour-master som visade oss till vår plats. Jag tycker verkligen att vi har mött så många hjälpsamma och gulliga människor på vår resa. Verkligen! Och inga större problem med språken heller.

Tack Håkan – för att du kom och gjorde denna etapp så minnesvärd. Vi ska nu försöka sluta tänka på tärningsspelet 10 000.

Tiina vid tangenterna

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar