Loading Likes...

Ibiza och Formentera 7-13 maj

Vi startade 07:45 och gick först för motor i ca 1 timme. Efter det fick vi njuta av en alldeles perfekt segling. Lagom styrka – från rätt håll – lagom våghöjd och fantastisk soluppgång.

Allt detta toppas sedan av ett underbart delfinbesök. Allting är bara så där helt ofattbart fantastiskt – otroligt och nästan overkligt. Fick man önska något mer – så kunde det kanske varit några grader varmare.

Illusion seglade först bakom – sedan intill och till sist förbi. Men det är ju ingen tävling. Det är ju dumt att jämföra sig med dem som är större – eller hur? ? (Illusion är en Beneteau 50)

Jag och Magnus har helt olika sätt att sysselsätta oss på under färd. Magnus passade på att putsa upp fendrarna – och jag kollade efter delfiner.

Tänk att vi har seglat ända till Ibiza!

Jag har aldrig varit på Ibiza. Resan från Denia är ca 50 NM och det tog oss ca 6 timmar. Nu skulle vi ankra och första stoppet blev Cala Bassa, som ligger på nordvästra sidan av ön.

Men alltså – den färgen på vattnet. Synd bara på antalet maneter – såg säkert 50 på en liten liten yta intill badbryggan. Så – inget dopp alltså.

Vi tog oss iland med våra dingar och promenerade på den lilla – och vääääldigt lyxiga stranden. Här är det dyrt! En sangria kostade 37 Euro. 4 koppar kaffe kostade visst 230 kr – helt utan kaka. Vi tog varsin av den allra minsta ölen bara för att fira att vi var här.

Det blev 2 nätter i denna fina – men trånga vik med många båtar. Nästa dag var det inte så många maneter så vi ägnade dagen åt både snorkling och paddleboard.

Reunion med Michael

Bytte sedan ankarvik för att få bättre skydd mot vindar och dyningar. Viken som i Navily heter Estància De Dins ligger på västsidan av den lilla fyrön Illa sa Conillera.

Man måste vara väldigt noga när man ankrar eftersom det är mycket sjögräs (Posidonia). Här kan man få dryga böter om Posidonia vakterna finner ditt ankare i den fredade grönskan. Det är fint att de satsar på att rädda Posidonian för den är viktigare än man tror – kolla gärna på denna lilla film – så förstår ni – https://www.youtube.com/watch?v=sZ1_yPFdyBE

Det är så härligt att ligga för ankar i en fin vik. Särskilt ihop med seglarvänner. Även här fanns det tid till både paddleboard och snorkling medan vi väntade på Michael (Fanta Four) som skulle komma under kvällen. Jag paddlade och gick iland för att leta efter skatter, men såg sedan skylten som förklarade att det var förbjudet. Tacka vet jag allemansrätten.

Michael hade seglat från Altea och han seglar ju ensam, vilket ju måste vara tufft. Han anlände ganska sent, så när han kom var vi både glada och jättehungriga. Det blev en sen och riktigt mysig middag ombord på Illusion.

Vi har seglat ihop förut. Även Michael har haft Almerimar som vinterhamn. Men båten har förvarats på land medan han har varit hemma i Tyskland och jobbat. Så roligt att äntligen ses igen.

Formentera nästa

Vad vi har hört så är Formentera så nära Karibien som man kan komma – så det var med högt ställda förväntningar som vi styrde mot Punta De Carritx som ligger på ostsidan av ön.

Illusion valde att lägga sig på västsidan. Formentera är en väldigt låg ö – så det är väl lämpligt för finväder ankring. När vi var där var det många badbåtar (som bara stannar för dagen) – och sen bara vi kvar till natten. Perfekt.

Vi tog oss iland med lilla dingen – och vandrade sedan i den vita sanden med blicken ut över det turkosa vattnet. Det var lite som att pulsa i snö – lite jobbigt faktiskt. Det ska finnas ”naturliga lerbad” på ön, men vi hittade dem inte. På kvällen åt vi middag ombord på sy Sofia och belönades med en vacker solnedgång.

Nästa dag flyttade vi oss till andra sidan ön och ankrade upp vid stranden Platja de ses Illettes. Här körde dingetaxin i skyttetrafik och fraktade folk som ankrat upp för dagen till stranden där det finns två restauranger.

Här passade vi på att träna yoga och löpning på stranden. Det blev också en sådan där turist-broschyr-promenad. Ni vet när man går på en vit smal strandremsa – och i vattnet mellan öarna – barfota och iklädd solhatt.
Det blev en lokal Ibiza-öl på strandrestaurangen – men ha ha – när vi läste på flaskan såg vi att ölen produceras i Hamburg. Nå – det var gott ändå.

Det är snurrigt väder – vindar som kan tänkas komma från alla håll – och alla prognoser ser olika ut. Vi har till och med sett raka motsatser. Bredvid varandra på skärmen. Hård vind från norr eller lätt vind från söder. Vem ska man tro på då…

Vi tog i alla fall sikte mot Ibizas nordostliga spets för att få ett bra utgångsläge för att ta oss över till Mallorca. Efter 6 nätter för ankar vill vi gärna komma i hamn och Ibiza har inte många att välja på. Dessutom tycker vi att de är onödigt dyra.

Men vi är så nöjda med vår vistelse. Tog såklart 7000 bilder… Visar några bara – här ?

Tiina vid tangenterna

ps – den sista ankringsviken vid Ibiza hette Cala de Sant Vincent. Här var vi aldrig iland. Illusion som lade till först fick en lina i propellern och Magnus fick dyka ner och ta bort allt trassligt. Då är det gott att ha en tub och dykardräkt – även om den är tunn. Vi har kanske 18 grader i vattnet – men om man ligger i en stund så…

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar