Loading Likes...

4-6 juli 2019 – från Eoliska öarna till Taormina

Vi lämnar de Eoliska öarna – som också kallas de Lipariska öarna – och seglar vidare mot Taormina. Ja – seglar och seglar – det är stilla, nästan ingen vind och ibland spegelblankt. Och varmt! Vi skrattade lite åt det. Vad har vi gjort? Hur tänkte vi nu? Vi gillar ju inte värme. Eller i alla fall inte över 30 grader.

Resan från Vulcano till Taormina är ca 78 NM – så den delade vi upp på två sträckor. Vi ska ju dessutom ta oss igenom det beryktade Messinasundet. Första stoppet blev Cala S Antonio – där vi hade en hel bukt nästan för oss själva. Tog en promenad – med lunchstopp och fick en fin utsikt och några fantastiska foton. Vid solnedgången blev det helt magiskt! Vilket kvällsdopp!

Messinasundet

Om några dagar kommer äntligen våra fina ungdomar och det ska bli så härligt att träffas igen. Vi hade faktiskt väldigt bra förhållanden för att ta oss igenom Messinasundet – allt på rätt ställe. Vinden från rätt håll och med rätt styrka – och strömmen med oss. Bra tajmat helt enkelt. Vi vill helst inte ha för mycket vind – när det dessutom kan mötas av starka strömmar.

När man befinner sig i sundet får man passa sig för färjetrafik och roliga fiskebåtar med väldigt långa spröt. De fiskar svärdfisk, eller om det är tonfisk. Det är lite oklart – vi har hört båda. Båtarna är ca 15 m långa och har en hög mast med utkikskorg. I fören har de sedan ett bogspröt som är längre än själva båten och där står en man med harpun.

Precis före själva sundet blev vi uppropade på VHF:en – det var en rumänsk segelbåt som fått slut på diesel. Så ja – då får man såklart hjälpa till.

Vi ankrade sedan i Taormina och jag slogs av tanken att vi seglar från vulkan till vulkan. Här kunde vi se Etna pysa från vår sittbrunn. Och det var inte länge sedan som den hade ett lite större utbrott. Nu vill vi att den håller sig lugn så att killarna kan landa som de ska i Palermo om några dagar.

Medan vi väntar så är det långseglarfix – vatten – sopor – handla och sån´t. Vi passade också på att kika på var vi kan landa dingen när vi ska hämta upp våra ungdomar som kommer till den fina fina tågstationen. Jag läste att den ofta är inspelningsplats för olika filmer.

Tiina vid tangenterna

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar