Loading Likes...

3 juli 2019 – Vulcano

Vulkanutbott – på riktigt!

Jag höll fortfarande på med fendrarna efter att vi lagt ut från marinan i Lipari när jag säg detta maffiga ”moln”. Jag sa kolla – och pekade, men Magnus hade fullt upp att styra och navigera.

Det visade sig att Stromboli hade ett överraskande kraftigt vulkanutbrott. Det kändes rätt märkligt att vara så nära (ca 20 NM). Vi kunde se att ön Panarea som ligger intill var helt gömd av rök. Där satt vi för bara någon dag sedan och skojade och sa – här sitter man ju säkert och på första parkett. Bästa stället! – liksom.

Jag fick ett meddelande på Messenger – Är ni Safe? – En person har dött. Men det är ju inte klokt. Häromdagen sa vi att vi skulle klättra upp till vulkanen bara för att det kunde vara fräckt. Men vi lät bli för att det är ingen barnlek – och ett ont knä satte stopp för den planen. Vilken tur! Nu kunde vi läsa att folk hade kastat sig i vattnet från stränderna i panik – när glödheta stenar sprutat ut från vulkanen.

Vi styrde lättade kosan mot ön Vulvano – och det ryker allt ur den också. Och har gjort – i många många år. Vi vet att det ska vara säkert, men en liten tanke finns där ändå. Det fina med att vara i detta vulkaniska ö-område är att vattnet är varmt. Vi hade 29-30 grader. I vattnet. Helt otroligt. Men det strömmar varmt vatten från under ytan som värmer upp hela havet. Det lär vara fin dykning också.

Under kvällen får vi uppleva en sagolik solnedgång. Vilken underbar resa vi gör! – och vilken tur att vi inte var på Stromboli. Puh!

Tiina vid tangenterna

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar