Loading Likes...

Denna gång går färden från Kirkwall mot Grebbestad. Efter sedvanlig väderkontroll som i dessa vatten även innebär att kontrollera både tidvatten och strömmar är avfärden satt till kl 10:00.

Men först måste vi tanka – och denna stolta fader tog god tid på sig när vi skulle betala. Han berättade om sin son som hade gått i skola i Luleå och som nu arbetade med ett forskningsprojekt som gick ut på att skapa energi via vågkraft. En gullig gubbe. När jag snubblade över orden så sa han att han ju har Engelska som modersmål – men att hans uttal är värre än mitt (ha ha).

Nu är ju besättningen (dvs jag och Magnus) rutinerade Nordsjöseglare – emedan vår gast Claes är inne för sin premiär. Nu är ju Claes en riktig tävlingsseglare så då kan man ju hoppas på en fräck och lagom tuff överfart.

Men enligt Predict Wind så kommer det att bli ganska lite vind och nästan inga vågor. Och precis som förra gången stämde deras prognos på pricken. Så det blev dessvärre en hel del motorsegling.

Våra vänner på Aliara och Skuggfaxe kände sig inte klara med Orkney och valde därför att hitta ett annat väderfönster. De fick istället tuff bidevind och sedan 12 timmar med 15 m/s rätt i trynet.

Då föredrar jag vår lugna överfart – alltså om ni frågar mig – även om jag hade hoppas på lite mer action.

Ombord på Sofia tycker vi att det är viktigt att ha det så bra vi kan. Magnus lagar alltid god mat – vi vill gärna ha färska bär till frukost och kanske en Creme Brulee till efterrätt.  Claes hade dessutom försetts med en del goda proteinbars eftersom vi tror att han kan gilla såna : -)

Vi körde vaktschemat 3 timmar på och 6 timmar frivakt. Det ger tid till lite allt möjligt. Magnus brukar duscha och byta om till pyjamasbyxor och fårskinnstofflor inför natten. Ska erkänna att även jag drog på mig mysbrallor och tofflor inför nattpasset. Och när Nordsjön ligger så lugn var det himla gott att ta en dusch.

Under min vakt passerade vi Gina Krog – en oljeplattform, nästan synd att det inte var en riktigt krog. Hade varit trevligt med ett stopp där.

Tänkte på att vi ju faktiskt klarerade in med Håkan – och nu seglar vi ut med Claes. Glömde vi klarera ut – borde vi ha gjort det? Hm… Hade det i så fall blivit problem med olika gastar… Lite kvar att lära alltså…

Inför denna tur hängde vi upp en klase bananer – sådär som vi sett att många långseglare gör… Tänkte att de kanske håller bättre då – men vi kan berätta att nej – det gör de inte. De blev något solbrända ganska snabbt.

Under nattpassen kunde vi se mareld – Sofia seglar på bra i lätta vindar med vårt fina Code segel… Gôrmysigt!

Flera delfinbesök hade vi – men denna gången inte så där länge och lekfullt. Men när de kommer är det alltid lika uppskattat.

De är riktigt stora och denna måste ha simmat under vår båt. Iii – jag blir alltid så glad när jag ser dem.

Soffläge och filmtajm istället för actionfylld macho-segling. Men det är ju också mysigt.

Soluppgången precis före vi siktar Sverige. Vackert!

Så himla stilla… Några grader varmare och allting hade varit på topp : -)

På väg in mot Grebbestad efter 3 dygn till havs från Kirkwall på Orkney. Obeskrivlig känsla att få komma tillbaka till vårt älskade Bohuslän efter en fantastisk resa. Tack Claes för ovärderlig hjälp med vakterna. Kanske du hakar på igen – vad sägs om Biscaya?

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar