Loading Likes...

Kontrastrika Gijon och en rolig roadtrip

Efter två dygns segling så är man rätt nöjd med att få komma i land och få knyta fast tamparna  – och att få komma ur gunget. I Gijon kom en hamnkapten med sin båt och visade oss till rätta. Nu får vi försöka förstå och göra oss förstådda på spanska istället för på franska… Vi kopplade på ström till båten, snyggade till oss lite och gick direkt för en välförtjänt lunch.

Efter att ha sovit ut lite grann – gav vi oss så ut för att utforska Gijon. Vi har hört så mycket gott om denna stad, men jag måste erkänna att jag först var något… avvaktande. Inte en omedelbar förälskelse för mig i alla fall. Kanske är det så att när det handlar om en lite större stad så behövs lite mer tid. Nå – det rättade till sig för vi stannade i 4 nätter.

Vi hade fått tipset från flera olika håll om att man inte ska missa att ta en cider – som ju är en stolthet i Gijon. Denna dryck ska både drickas och hällas upp på ett väldigt speciellt sätt. Nå vi provade såklart – och kanske hade vi bara otur – men nej – det var inge gott tyckte jag.

Däremot var det mycket annat som smakade fantastiskt. Vi handlade och åt mycket god mat. Det är nog tur att vi rör på oss mycket. Det är svårt att hålla trivselvikten märker jag… Vi hittade en butik som lite grann påminde om vår favorit Olivolja etc på Haga Nygata i Göteborg. Här fick vi provsmaka oss fram till den olivolja vi tyckte bäst om. Lite som en vinprovning. Väldigt trevligt!

Hamnen i Gijon var toppen – och när man äntligen fått lite grepp så var det mysigt i Gijon också – med gränder och stadsliv. Här saknades inte kontraster – mellan förfall – graffitti och omsorgsfullt renoverat.

Vi hittade även ett galet stort varuhus. Det gick nästan inte att förstå hur stort det var. Men tror ni att jag hittade något att shoppa? – Ni som känner mig vet att det sällan leder till shopping för min del. Måste nog gå en kurs i det. Däremot smakade det gott med kaffe. Måste säga att jag ÄLSKAR kaffet – både i Spanien och i Frankrike. Galet gott!!

Picos de Europa

Vi hyrde bil en dag och gav oss ut på en roadtrip. Först till en strand och sedan till Picos de Europa. Stranden var verkligen unik – då det bildades en saltvattenpool vid lågvatten. Här var det fina surfvågor – och ett coolt litet berg som stack ut i havet. Detta balanserade vi uppe på – vilket var lite svårt och fräckt på samma gång.

Sedan kom vi på att vi faktiskt älskar att vara uppe bland bergen – ja OCKSÅ! Det blev liksom glada hoppsasteg och mera prat på något sätt. Vi bara fortsatte att köra upp – upp – upp tills vi nådde upp på högsta toppen. Och där – där träffade vi … en ko! Eller ja ett par stycken. Jag tyckte faktiskt lite synd om dem – för de hade ju ko bjällror på sig. Och det blir ett ganska högt ljud som ju hörs alldeles nära deras öron hela tiden.

Picos de Europa sträcker sig 14,9 km i sydvästlig-nordostlig riktning. Den högsta toppen är Naranjo de Bulnes, 2 519 meter över havet.

Kapell – kyrkor och riktigt gamla broar såg vi också. Först besökte vi Santa Cueva de Covadonga som är ett litet kapell som är byggt inne i berget. Jättegulligt med ett vattenfall nedanför. Här var det såklart jätte jätte många turister. Trots det (och trots regnet) är jag glad att vår roadtrip tog oss hit.

Intill kapellet kunde vi också kika på den något större kyrkan – Basilica de Santa María la Real. Båda dessa är ju byggda i en fantastisk miljö med bergen runt omkring (Cangas de Onis) – och den tillhörande parken. Vi ville såklart även kika på de fina bergssjöarna Los Logos Hasta Covadonga. Men det får bli en annan gång – när solen skiner!

Tiina vid tangenterna

4 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar